StoryEditor

U moskovskoj zračnoj luci uhićeni suradnici Alekseja Navaljnog

Piše D  /  17.01.2021., 07:01h

“Ljubov Sobol, Ruslan Šavedinov, pravnik Aleksej Molokojedov, Navaljnijev pomoćnik Ilija Pahomov, voditeljica kampanje Anastasia Kadetova te Konstantin Kotov su uhićeni”, objavo je na Twitteru Ivan Ždanov, jedan od najbližih suradnika Alekseja Navaljnog, prenosi Hina.

Video snimka koju je objavio oporbeni medij MBKh Media pokazuje policiju kako privodi nekoliko osoba, a među njima je Ljubov Sobol, istaknuta čelnica ruske oporbe koja je bila privedena i prije nekoliko tjedana.

Ruslan Šavedinov je zbog suradnje s Navaljnim bio poslan 2019. odraditi obvezni vojni rok na Arktik.

Konstantin Kotov također je poznati aktivist ruske oporbe i pušten je iz zatvora u prosincu nakon godinu i po dana strogog zatvora na koji je bio osuđen zbog “opetovanih kršenja” propisa o prosvjedima.

Oporbeni dnevnik Novaja Gazeta izvijestio je da je privedena i njegova dopisnica u zračnoj luci Vnukovo gdje treba sletjeti zrakoplov kojim se Navaljni vraća u domovinu.

Ruske vlasti su upozorile aktiviste da se ne okupljaju u zračnoj luci Vnukovo gdje nekih 200 Navaljnijevih pristaša čeka njegov povratak, a u luci su raspoređeni i pripadnici interventne policije.

Zrakoplov kojim putuju Navaljni i njegova supruga Julija poletio je nešto nakon 15:00 sati po mjesnom vremenu iz Berlina.

“Evo u kolikoj su mjeri oni kukavice, jadnici i vrijedni poruge”, napisao je Navaljni na Instagramu prije polijetanja, ismijavajući i u ostalim porukama na Twitteru drastične mjere poduzete u zračnoj luci Vnukovo.

Otkako je najveći neprijatelj ruskoga predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se kani vratiti kući, ruska Savezna služba za zatvore (FSIN) upozorila ga je da će biti “prisiljena” privesti ga i uhititi zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

FSIN kaže da Aleksej Navaljni nije poštovao uvjetnu zatvorsku kaznu iz 2014. dok je boravio u Njemačkoj, koja ga je obvezivala da se zatvorskoj upravi redovito javlja najmanje dvaput mjesečno.

Navaljni optužnice protiv sebe smatra politički motiviranima.

U kolovozu 2019. Navaljni je zrakoplovom bio prevezen u Njemačku pošto je kolabirao na letu iz Sibira. Njemačka i ostale zapadne zemlje tvrde da se radilo o pokušaju ubojstva nervnim otrovom, no ruske vlasti odbacuju bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Ruska zatvorska služba kaže da je otpušten iz berlinske bolnice u rujnu i da se stoga trebao vratiti u Rusiju i javiti njima.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:14