StoryEditor

U meksičkom zatvoru otkrivena masovna grobnica?

Piše D  /  08.05.2019., 12:05h

Istraga se odnosi na zatvor u Coatzacoalcosu, velikoj luci i središtu petrokemijske industrije u saveznoj državi Veracruz.

Predstavnici lokalnih oragnizacija za ljudska prava i potragu za nestalim osobama posjetili su zatvor zbog "istrage i provjera istinitosti", navela je službenica te meksičke države.

Iz policije je rečeno da je više dijelova zatvora, među kojima i sportski tereni, ograđeno vrpcom.

Više lokalnih medija je prethodnih dana primilo anonimna pisma u kojima se navodi da je više od 40 leševa sahranjeno u tajnim masovnim grobnicama unutar zatvora.

Također, u pismima se navodi da se radi o ljudima koje je od 2010. do 2018. ubio narkokartel Los Setas, jedan od najmoćnijih u Meksiku. Među ubijenima su mnogi odvjetnici koji se vode kao nestali kao i žrtve reketiranja i otmica za koje nije plaćen otkup.

Država Veracruz je jedna od najnasilnijih u Meksiku, i tu se karteli Halisco nova generacija i Los Setas bore za kontrolu nad tržištem narkotika. U Meksiku se kao nestalo vodi više od 40.000 osoba, najvećim dijelom žrtava nasilja povezanog s kartelima. Grobnice u kojima se ponekad nalazi i više stotina leševa se često pronalaze širom zemlje.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:18