StoryEditor
DRUGI DAN 33. MLADIFESTA

U Međugorju se prikupljaju krunice za narod Ukrajine

Piše desk  /  04.08.2022., 21:08h

Drugoga dana Mladifesta, na blagdan Gospe od Anđela, središnje večernje misno slavlje predvodio je generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli uz koncelebraciju 550 nadbiskupa, biskupa i svećenika

Usklopu inicijative "Tvoja krunica za Ukrajinu" u Međugorju se na 33. Mladifestu prikupljaju krunice za Ukrajinu koje će se odnijeti u ovu, ratom zahvaćenu, zemlju. Govorio je o tome u svome svjedočanstvu sudionicima 33. Mladifesta pomoćni biskup Zaporoško-kharkivske biskupije iz Ukrajine mons. Jan Sobilo koji se prisjetio svoga prvog dolaska u Međugorje, prenosi Večernji list.

Krunica najjače oružje

- Točno se sjećam trenutka kada sam prvi put stupio na ovu svetu zemlju na koju svaki dan s neba dolazi Majka Božja. Cijelo sam vrijeme osjećao stvarnu prisutnost Gospe koja me je držala za ruku i pokazivala mi sve tajne Međugorja. Tada sam bio mladi svećenik od 35 godina. Osjećao sam se kao maleno dijete koje mama vodi za ruku i pokazuje mu što je najvažnije u životu. Na povratku, dio moga srca ostao je u Međugorju - negdje između kamenja na Podbrdu, Križevca i crkve svetoga Jakova te u svakoj kući koja je za mene postala kao roditeljska - kazao je mons. Sobilo naglašavajući kako i njegova biskupija ubire plodove "velikog stabla zvanog Međugorje".

Biskup Sobilo kazao je kako je u Međugorje prvi put došao u drugoj polovici 90-ih godina nakon završetka rata na ovim našim prostorima, krvavog rata zaustavljenog krunicom. Sada je u ratu njegova zemlja. Nakon što su iscrpljene sve diplomatske metode za zaustavljanje rata, ostala im je krunica kao najjače "oružje". Odlučili su stoga Ukrajinci u Međugorju prikupljati krunice za Ukrajinu. Sudionici Mladifesta iz cijeloga svijeta na njegov poziv, koji im je uputio nakon svjedočanstva, ostavljaju svoje krunice koje će se završetkom Mladifesta ponijeti u Ukrajinu. - Vojnici s kojima u zadnje vrijeme često komuniciram govore da u najstrašnijim trenucima, kada ljudi gube nadu, pomoć dolazi s neba. Spoznaju da ih nečija molitva, post i plašt Prečiste Djevice Marije, koji je prostrt nad njima, štiti od ranjavanja i smrti.

- Naši vojnici oslanjaju se na vrlo snažno oružje - krunicu. Uobičajeno ih je vidjeti s krunicama oko vrata koje nose blizu svojih srdaca. Krunica je, naime, vrlo slična Davidovoj praćki i pet kamenčića koje je imao u torbi i njima pobijedio Golijata - kazao je biskup Sobilo, a te njegove riječi mnoge su podsjetile na vrijeme Domovinskog rata i ovdašnje vojnike koji se nisu odvajali od krunice, kao ni civili koji su neprestano molili za njih. I, naravno, za mir. - Oni, koji su u Međugorju naučili moliti krunicu, tako uče i druge. Molim sve vas, dragi mladi, da i vi darujete krunice za sve one u Ukrajini koji ih žele, a nemaju ih. Krunica je najjače oružje protiv zla. Vaša će krunica biti poslana u Ukrajinu, u ruke onih koji je čekaju, koji proživljavaju strah i gube nadu. Krunica će im dati sigurnost da ih Majka štiti - kazao je pomoćni biskup Zaporoško-kharkivske biskupije mons. Jan Sobilo i podsjetio kako se krunica još uvijek može poslati u Ukrajinu. Podsjećamo vas i mi da to učinite, a darovati je možete pored vanjskog oltara, na livadi, na štandu s natpisom "Tvoja krunica za Ukrajinu". - Nakon Mladifesta krunice ćemo odnijeti u Ukrajinu na mjesta gdje su najpotrebnije - poručio je biskup Sobilo, a mladi iz cijeloga svijeta odrekli su se svoje krunice i tisuće ih darovali Ukrajincima.

Svjedočanstva i molitve

Drugoga dana Mladifesta, na blagdan Gospe od Anđela, središnje večernje misno slavlje predvodio je generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli uz koncelebraciju 550 nadbiskupa, biskupa i svećenika. Prije mise, kao i svaku večer, molila se krunica, a fra Massimo Fusarelli kazao je kako je s radošću i iznenađenjem prihvatio poziv mons. Alde Cavallija da bude s okupljenima u Međugorju. - Nisam mogao zamisliti dok ne vidim vlastitim očima jedan ovakav spektakl, prizor mnoštva, vjere i molitve. Znak je to da Gospodin Isus još uvijek zna fascinirati mlade i pozvati ih na susret s njim, na vjeru, da ga slijede cijelim svojim životom, koji je pun iščekivanja za budućnost, čak i u ovom vremenu za koje se čini kako nam krade budućnost. - Dragi mladi, kada riječ Gospodina Isusa dopre do nas i rani naše srce, u početku smo izgubljeni, to je iskustvo mnogih od nas jer je to riječ veća od naših, nova je u odnosu na ono što mi možemo izreći. Ovo iznenađenje, izgubljenost i strah od riječi, koja nas tjera izići iz sebe i usmjerava nas prema licu Gospodina Isusa - dobri su za nas. Marija ostaje usmjerena prema riječi koju čuje, ne umara se primati je. U drevnim prikazima Marija je predstavljena s knjigom Riječi Božje u utrobi dok čeka Isusa. Marija je prihvatila ovu Riječ u svome srcu prije nego što ju je rodila u tijelu. Marija nam pokazuje put svakodnevnog slušanja evanđelja, zastajanja u šutnji uz njega i, jednostavno, prihvaćanja ove Riječi u svom životu kao put vjere. Obraćenje je moguće? Da, ali ako svaki dan živimo evanđelje - kazao je fra Massimo Fusarelli koji je mladima u Međugorju zahvalio za njihovo svjedočenje. - Dolazite iz svih krajeva svijeta. Hvala vam za vaše svjedočenje, svjedočenje vjere i molitve. Gospodin je sigurno zadovoljan. Djevica Marija kliče, a vjerujem i da je sveti Franjo sretan i prisutan ovdje te pomaže svima da se vrata prema nebu lakše otvore - riječi su kojima je svoju propovijed zaključio fra Massimo Fusarelli.

Nakon mise održana je procesija s Gospinim kipom i klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Svoje svjedočanstvo mladima je ispričao Talijan Davide Colono koji je govorio o svojim obiteljskim problemima, razvodu te ponovnoj pomirbi sa suprugom, zahvaljujući dolascima i molitvi u Međugorju, a svjedočanstvo je imala i djevojka iz Svete zemlje Maisa Araf. U Međugorju su se ovoga tjedna na Mladifestu okupili mladi iz sedamdeset zemalja svijeta, njih gotovo 50 tisuća. Zastave se vijore u mimohodima, na misama...•

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:05