StoryEditor
hodočasničko odredište

U Međugorju počeo glavni dio sezone, očekuje se rekordan broj gostiju

Piše desk  /  11.04.2023., 08:42h

Uz domaće goste, trenutno su najbrojniji oni iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Poljske i Irske. Turistički radnici i više nego zadovoljni njihovim brojem, nadaju se rekordnoj sezoni.

Povodom uskršnjih blagdana, ovih dana u Međugorju boravi veliki broj vjernika iz raznih dijelova svijeta koji su sudjelovali u molitvenom programu i obredima Velikog tjedna, a i kako bi pronašli duhovni mir. Početkom Uskrsa u Međugorju je počeo glavni dio sezone, a turistički radnici su zadovoljni brojem gostiju i kažu kako bi Međugorje bi ove godine moglo nadmašiti sve dosadašnje rekorde.

Prvi put pješice, drugi trčeći, a treći biciklom u Međugorje iz Ljubuškog stigao je Marijan. Zajedno s prijateljemje odlučio na Uskrs odlučio posjetiti crkvu sv. Josipa i pomoliti se ispred Gospinog kipa.

“Nismo odavno bili, pa smo danas odlučili doći biciklima, uvijek je poseban osjećaj ovdje”, kaže Marijan Luburić iz Ljubuškog za N1.

Mir, tišina, duhovnost i molitva – tako svoj boravak u jednom od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu opisuje Christin, učiteljica iz Irske koja je ovdje treći put. Svaki dolazak joj, kako kaže, pričinjava neizmjernu radost, posebno na Uskrs, kada je osjećaj mnogo ljepši.

“Bila sam ovdje u kolovozu na festivalu mladih i bilo je sjajno. Ponovno sam došla u listopadu tako da mi je ovo treći put ovdje i svakako ne posljednji. Ovdje dobijem potrebni mir, unutrašnju radost, naša Gospa je zaista ovdje i ona nas sluša svugdje”, rekao je Christin, hodočasnik iz Irske.

Mnogi u Međugorje dođu vjerujući kako će se izliječiti. Od 1981. godine kada su se dogodila prva navodna ukazanja, pa do danas prijavljena su brojna čudesna ozdravljenja od najtežih bolesti za koje medicina nema objašnjenje, a na koje Crkva gleda s posebnim oprezom.

Ispred ispovjedaonice nalazi se veliki broj vjernika koji čekaju na svoj red, u crkvi svetog Jakova služe se mise na brojnim svjetskim jezicima. Svi su ovdje došli s istim ciljem, a to je molitva, najviše za ozdravljenje, za najbliže, a i kako bi se zavjetovali i posjetili brdo ukazanja.

Od početka Velikog tjedna u Međugorje su pristizale grupe vjernika, tako je bilo i jučer na Uskrsni ponedjeljak, dan nakon Uskrsa.

“Uskrs je zajedno s Božićem toliko velik i značajan blagdan, svetkovina za katoličku vjeru, da osam dana nakon toga se obilježava to slavlje odnosno da se želi unutar tog osmodnevnog hoda jednostavno samo prisjećati tog veličanstvenog trenutka što se zbio prije svega u rođenju a ponajviše u uskrsnuću”, ističe  za N1 župni vikar fra Fran Ćorić.

Uz domaće goste, trenutno su najbrojniji oni iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Poljske i Irske. Turistički radnici i više nego zadovoljni njihovim brojem, nadaju se rekordnoj sezoni.

“Rekao sam da će ova sezona biti bolja nego ijedna dosada, zanimljivo je da se zasad sve to obistinilo, svijeta ima i ljudi se mole”, kaže Tihomir Odak, taxi prijevoznik.

Mjesto je to molitve, nade i ozdravljenja kažu hodočasnici, mjesto koje se preko noći našlo na svjetskoj karti vjerskih atrakcija, a za čiji fenomen se još uvijek očekuje službeni stav Vatikana – priznanje ili negiranje Gospinih ukazanja.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 02:56