StoryEditor
na godišnjicu napada jna

U Ljubuškom otkriveno spomen-obilježje civilnim žrtvama Domovinskog rata

Piše Fena  /  04.05.2022., 10:37h
Spomen-obilježje civilnim žrtvama Domovinskog rata svečano je otkriveno u utorak na 30. godišnjicu napada JNA na civile Ljubuškog u kojem je život izgubilo troje Ljubušaka.

U crkvi svete Kate služena je sveta misa zadušnica, a potom je u Ulici fra Lovre Šitovića uslijedilo otkrivanje spomen-obilježja, molitva i posveta te polaganje vijenca i paljenje svijeća obitelji žrtava, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnika Grada Ljubuškog i Zapadnohercegovačke županije, čime je odana počast nevino stradalima, priopćili su iz tog grada.

Prigodnim riječima velikom broju okupljenih Ljubušaka obratili su se autor djela kipar Ilija Skočibušić i gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

- Ovaj spomenik je prije svega sjećanje na nevino stradale žrtve. Kroz njega sam želio sačuvati našu kršćansku vjeru i nadu, vjeru da postoji jedan novi svijet koji nadilazi okvire ovog svijeta, a to je život na koji nam mali Filip svojom rukicom ukazuje – kazao je Skočibušić.

Gradonačelnik je naglasio kako je spomenik najmanje što zaslužuju ubijena ljubuška djeca, kao i sva djeca koja su živote izgubila u Domovinskom ratu.

- On nam ujedno ostaje kao trajni podsjetnik da se takvo što više nikada ne smije ponoviti. Jer, kao što izreka kaže 'Nitko ne zna što je rat ako u njemu nema sina'. Ljubuški je u proteklim ratovima izgubio mnogo kćeri i sinova, a na nama je da ne dopustimo da se njihova žrtva ikad zaboravi. Filipe, Ivana, Radmila… i svi ostali koji ste živote položili za mir i slobodu, Ljubuški vas nikada zaboraviti neće – poručio je gradonačelnik Markotić.

Pjesmu posvećenu žrtvama izrecitirala je Antea Dugandžić, dok su spomen-obilježje svečano otkrili članovi obitelji žrtava, a posvetio ga je humački gvardijan fra Dario Dodig.

Iz Grada Ljubuškog podsjećaju kako je 3. svibnja 1992. godine u popodnevnim satima došlo do napada JNA na Ljubuški. Na uži dio grada ispaljene su 54 rakete kalibra 128 mm, život su izgubili najmlađi sugrađani, brat i sestra – devetomjesečni Filip Kraljević i desetogodišnja Ivana Kraljević, oboje djeca Zdravke i Marka Kraljevića.

Prilikom napada teško je ranjena Radmila Bradvica rođena 1957. godine, koja je i preminula u bolnici od zadobivenih ozljeda 17. svibnja, dok je ranjeno još šest osoba.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 06:06