StoryEditor

U kući u Sarajevu otkrivena 154 migranta

Piše D  /  28.02.2020., 02:02h

Pronađene osobe provedene su u prihvatne centre na obradu i utvrđivanje njihovog boravišnog statusa, s obzirom na to da kod sebe nisu posjedovali identifikacijske dokumente.

Poseban naglasak kontrole je bio na pronalasku osoba koje se mogu dovesti u vezu sa kaznenim djelima izvršenim na području Kantona Sarajevo, priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Foto: Srna

Tijekom kontrole je konstatirano da je određeni broj osoba imao vidne fizičke ozljede, za koje će medicinski timovi u prihvatnim centrima utvrditi porijeklo, a bit će izvršeni i medicinski pregledi na zarazne i prenosive bolesti.

U skladu sa Zakonom o strancima, prilikom kontrole napravljen je izvještaj o izvršenom inspekcijskom nadzoru i vlasniku objekta je uručen prekršajni nalog, te su informirani nadležni porezni i inspekcijski organi radi provođenja mjera iz svojih nadležnosti.

Služba za poslove sa strancima poziva građane da prijave postojanje nelegalnih smještajnih kapaciteta za boravak migranata, s obzirom an to da njihovo postojanje može utjecati na narušavanje sigurnosnog stanja i stvaranje rizika od zaraznih bolesti, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:46