Article_Top_970x250

U Kreševu obilježena 26. obljetnica utemeljenja HVO-a

Središnja Bosna

U Kreševu obilježena 26. obljetnica utemeljenja HVO-a

tra 09, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) bilo je oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme Domovinskog rata.

U povodu 26. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane u petak su predstavnici Općine Kreševo, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i HDZ-a BiH položili vijenac pred spomenik poginulim braniteljima i pomolili se za njihove duše, prenosi Artinfo.ba.

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) bilo je oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme Domovinskog rata. Osnovan je 8. travnja 1992. godine, što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250