StoryEditor

U Kiseljaku se gradi dvorana samo za bošnjačku djecu

Piše Tvrtko Milović  /  19.12.2017., 12:12h

Ipak, priča ima zanimljivu pozadinu.

Prva je da SDA ne priznaje trenutno Općinsko vijeće smatrajući ga nelegalno konstituiranim, a sve iz razloga što je vladajući HDZ odbio profesionalizirati poziciju predsjedavajućeg OV, koji u pravilu pripada SDA. Ipak, za potrebe početka izgradnje dvorane za bošnjačku djecu, SDA je priznao općinsko vijeće.

Druga stvar je sam slučaj dvorane. Postojeća dvorana pripada Osnovnoj školi Kiseljak. U zgradi pored OŠ Kiseljak funkcionira i područna škola Bilalovac po bosanskom nastavnom planu i programu. Područne škole u pravilu nemaju dvorane, no rukovodstvo OŠ Kiseljak izašlo je u susret područnoj školi Bilalovac i omogućilo korištenje dvorane.

Očigledno smatrajući da bošnjačka djeca trebaju imati svoju školsku dvoranu, SDA kao legitimni predstavnik Bošnjaka u Kiseljaku, zatražila je izmjenu urbanističkog plana Kiseljak kako bi se mogla dobiti dozvola za gradnju nove dvorane područne škole.

Treći bitan aspekt izgradnje dvorane jeste potreba rukovodstva SDA Kiseljak da ima svoju dvoranu i za ostale aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti je i obilježavanje godišnjica brigada Armije BiH kako ih više ne bi morali obilježavati po školskim hodnicima i učionicama.

Iako je OSCE izričito zabranio bilo kakve „časove historije koji se bave posljednjim ratom“ u školama za učenike osnovnih i srednjih škola, direktor OŠ Bilalovac Nermin Merhemić javno se pohvalio obilježavanjem godišnjica brigada Armije BiH za učenike ove škole.

OSCE je svojevremeno prijavio direktora Merhemića ministarstvu obrazovanja kantona Središnja Bosna ali direktor Mehemić, inače i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, izjavio je da „njega i Imame to nije pokolebalo“. Također se javno pohvalio kako se u njegovoj školi već duži niz godina obilježavaju godišnjice brigada.

Usput je pozvao sve roditelje da svoju djecu vode na stratišta kako bi djeca znala „što je uradila zločinačka ruka HVO“.

Kako bi Islamska zajednica i SDA imali adekvatan prostor za obilježavanja godišnjica Armije BiH, i kako se ne bi morali miješati sa učenicima OŠ Kiseljak, SDA je pokrenula proceduru gradnje posebne školske dvorane u gabaritima postojeće dvorane, 30 metara udaljene.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:47