StoryEditor

U Kini rođeni hibridi svinje i majmuna

Piše D  /  07.12.2019., 03:12h

Znanstvenici iz državnog laboratorija matičnih stanica i reproduktivne biologije u Pekingu su kazali da istraživanje, koje je zahtijevalo više od 4.000 embrija kako bi dobili prase, ima za cilj otkriti način za uzgoj ljudskih organa u životinjama u svrhu transplantacije, prenosi Klix.ba

U pet dana stare embrije svinja ubrizgane su matične stanice majmuna koje su prilagođene proizvodnji florescentnog proteina, čime su istraživači mogli otkriti gdje su stanice završile.

Znanstvenici su kazali kako je nejasno zbog čega su svinje uginule, ali s obzirom da je još osam normalnih mladunčadi svinja uginulo pretpostavljaju da je problem u IVF procesu.

Neki znanstvenici upozorili su da je kreiranje himera etički problematično i da predstavlja manipulaciju životom i vrstama.

Ipak, to Kinu ne zaustavlja u namjeri da kreira majmuna koji će dijelom imati ljudski mozak kako bi proučavali Alzheimerovu bolest.

Hibrid embrija ljudske svinje kreiran je i u siječnju 2017. godine na Salk institutu u San Diegu, ali je svinja uginula nakon 28 dana.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:23