Article_Top_970x250

U Kini razbijen lanac krijumčarenja droge 50 puta jače od heroina u SAD

tri doživotne robije

U Kini razbijen lanac krijumčarenja droge 50 puta jače od heroina u SAD

stu 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Kineski sud u četvrtak je osudio devetero osoba, jednu uz odgođenu smrtnu kaznu, zbog krijumčarenja opioidnog analgetika fentanila u Sjedinjene Američke Države, što je prvi takav slučaj suradnje dviju zemalja.

SAD je ranije kritizirao Kinu da ne čini dovoljno na suzbijanju ilegalne trgovine tom opasnom drogom, što je dodatno iritiralo ionako napete odnose Kine i Sjedinjenih Država, nagrižene štetnim trgovinskim ratom.

Priopćenje o uspješno provedenoj akciji razbijanja krijumčarskog lanca dolazi upravo dok se očekuje potpisivanje privremenog trgovinskog sporazuma.

Fentanil je izuzetno adiktivan sintetički opioid, 50 puta potentniji od heroina. Relativno je jeftin pa se često koristi za proizvodnju krivotvorenih narkotika - dileri ga miješaju s heroinom ili čak u potpunosti zamjenjuju heroin njime, a da o tome ne obavijeste korisnike, pa dolazi do predoziranja, što je u SAD-u izazvalo epidemiju predoziranja.

Viši dužnosnik kineskog Nacionalnog povjerenstva za kontrolu narkotika Yu Haibin kazao je novinarima u sjevernom gradu Xingtaiju, gdje se održalo suđenje, da su američke i kineske zakonodavne vlasti zajedno radile na razbijanju lanca koji je u SAD krijumčario fentanil i druge opioide koristeći kurira.

Dvije su osobe osuđene na doživotni zatvor, dok je jedna dobila odgođenu smrtnu kaznu, što se u praksi također svodi na doživotni zatvor, rekao je Yu.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u Sjedinjenim Državama u 2017. godini zabilježeno je više od 28 tisuća smrti od predoziranja sintetičkim opioidima, i to uglavnom povezanih sa supstancama vezanih uz fentanil.

Američka Agencija za suzbijanje droga prozivala je Kinu kao glavni glavni izvor ilegalnog fentanila. Kina je te optužbe odbacila. Američki predsjednik Donald Trump u kolovozu je optužio kineskog predsjednika Xia Jinpinga da nije proveo obećano pooštravanje mjera.

Yu je izjavio da je Kina spremna surađivati s američkim zakonodavnim vlastima i svim drugim međunarodnim kolegama na suzbijanju trgovine narkoticima, te tako "nastaviti pridonositi kineskoj mudrosti i snazi u globalnom upravljanju narkoticima".

Dnevnik.ba