StoryEditor
rat u ukrajini

U Kijev dopremljena tijela branitelja Azovstala, s obje strane razmijenjeno 160 ubijenih vojnika

Piše fena  /  14.06.2022., 16:10h

Tijela nekih ukrajinskih boraca poginulih braneći ključnu jugoistočnu luku Mariupolj dopremljena su u Kijev, navode obitelji vojnika.

Kažu da je to bio dio razmjene s Rusijom, pri čemu je svaka strana razmijenila 160 tijela. Moskva nije komentirala razmjenu ubijenih vojnika. Borci su proveli tjedne skriveni u gradskoj čeličani Azovstal. U svibnju su preživjeli zarobljeni.

Više od 1.000 ukrajinskih vojnika zarobljenih u Mariupolju navodno je prebačeno u Rusiju, prenosi BBC.

Vojnici, koji su bili držani na lokacijama pod kontrolom snaga koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini, prebačeni su u Rusiju i protiv njih je pokrenuta istraga, rekao je izvor iz ruskih organa za provođenje zakona za Itar-Tass, državnu rusku novinsku agenciju.

Isti izvor je rekao da će uslijediti još transfera zatvorenika.

Nije bilo potvrde s ukrajinske strane, ali je prethodno ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da smatra da više od 2.500 branitelja Azovstala - među kojima su i graničari, policija i teritorijalna obrana - Rusija drži u zarobljeništvu.

Vlada u Kijevu je priopćila da su posljednji branitelji Mariupolja dobili naređenje da spasu svoje živote nakon što su uspješno završili svoj glavni cilj zadržavanja ruskih trupa i ne dozvoljavajući im da budu preraspoređeni na druga ključna bojišta.

Moskva navodi da su ukrajinski branitelji bili prisiljeni da se predaju.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 05:45