StoryEditor

U Kantonu Sarajevo čak 320 izvorišta vode nije ispravno

Piše D  /  04.07.2019., 08:07h

U svakom od njih prisutna je ešerihija koli, kaže Marić za Nezavisne novine i dodaje da je voda u slavinama u KS puna metala. Kaže kako je potrebno da se nadležnima i stručnjacima postavi pitanje koji klor se koristi za vodu koju Sarajlije konzumiraju iz slavina, je li to klor dioksid ili industrijski, jer, kako tvrdi, postoji velika razlika zato što industrijski klor može biti kancerogen. Ističe kako klor može u vodi ubiti žive organizme, ali da ne može otkloniti metale prisutne u vodi.

"Kao novinar sam dobio pouzdane podatke koji su bili alarmantni, imao sam i dokumentaciju o tome kakvu vodu pijemo iz slavina. Od tada moja obitelj i ja, a tome je već 17 godina, ne pijemo vodu iz česme", kaže Marić.

I Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, ističe da je točna informacija da izvorišta u ovom kantonu nisu ispravna i da je voda za piće na granici ispravnosti. Naglašava kako je tome velikim dijelom krivac neadekvatna gradnja, posebno na Bjelašnici, te da razmišlja o tome da kao ministar obustavi gradnju na ovoj sarajevskoj planini.

S druge strane, iz Zavoda za javno zdravstvo KS tvrde kako je voda u slavinama ispravna za piće.

"Redovno mjesečno vršimo uzorkovanje i osnovne analize vode na 16 uzoraka iz sistema gradskog vodosnabdijevanja, koje ne uključuju ispitivanje prisustva metala. Dosadašnji rezultati pokazuju da ispitani parametri odgovaraju uvjetima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Prema riječima odgovornih u KJKP ‘Vodovod i kanalizacija‘ Sarajevo, oni u sistemu samokontrole vrše osnovne, periodične, proširene analize i analize na indikatorske parametre shodno Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Mi nemamo informacije u vezi s tim analizama", kazao je Zlatko Hamza, specijalista zdravstvene ekologije i higijene u Zavodu za javno zdravstvo KS.

Sead Arslanagić, magistar ekologije, kaže kako je prije devet godina pozvan u Skupštinu KS da izloži situaciju s izvorištima pitke vode, te da je nakon toga doneseno devet zaključaka, među kojima i da se uradi elaborat i da se donese odluka o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje, iz kojeg se pitkom vodom snabdijeva više od 90 posto građana KS.

"Elaborat je urađen i njime je utvrđeno prisustvo olova na izvorištima Konaci i Vrelo Bosne, ali i u zemljištu oko ovih izvorišta. Odluka o zaštiti izvorišta nikad nije donesena", kazao je Arslanagić za Nezavisne novine.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:44