StoryEditor

U javnost procurili detalji sporazuma Kosova i Srbije

Piše D  /  25.02.2019., 11:02h

Ova kompanija će dovesti do stvaranja zajedničkog američko-francusko-kineskog konzorcija koji će eksploatirati rudnik u periodu od 99 godina. 15 posto profita će ići u Mitrovicu, 35% će otići u Srbiju, a 50% će otići u kosovski proračun, piše IBNA.

Općina Preševo, koja se nalazi na jugu Srbije, u potpunosti će pripasti Kosovu. Općina Bujanovac dobiva status posebnog distrikta. Prema nacrtu sporazuma, ovaj grad će imati Vijeće od tri člana i skupštinu od 30 članova. Proračun ovog grada financirat će Srbija, Kosovo i EU. Grad također dobiva status bescarinske zone. 

Vojna baza "JUG" u Cepotinu postaje američka baza, no ona će biti mješovita. Ova baza će imati 1.700 vojnika, od kojih 50 posto Srba i 50 posto Albanaca, s civilnim nadzorom i savjetodavnim statusom. Koridor 10 će biti zaštićen od strane NATO-a na period do 15 godina, dok će se sve strane moći slobodno kretati u njemu.

75 posto elektroenergetske mreže će pripasti Kosovu, a 25 posto će pripasti Srbiji zbog interkonekcije. Energetskim sektorom će upravljati SAD, Austrija i Njemačka.

Pećka patrijarhija i srpske crkve na Kosovu će dobiti ekstrateritorijalni status na Kosovu.

Očekuje se da će ovaj sporazum garantirati Vijeće sigurnosti UN-a, EU i NATO. 

Očekuje se da će sporazum biti završen do 15. svibnja 2019. godine, a također se očekuje da će konačni sporazum biti potpisan između 28. lipnja do 13. srpnja 2019. godine. Do listopada 2019. parlamenti obje zemlje bi trebale ratificiratii sporazum i izmjeniti ustave. Potpuna implementacija ovog sporazuma počinje 1. studenog 2019. godine.

Ovaj dokument nisu komentirale vlasti u Prištini. Jedini koji je reagirao bio je lider Partije samoopredjellenja, Albin Kurti, koji je napao predsjednika Hashima Thacija i njegov plan.

“Postoji mnogo opcija za Kosovo. Jedina stvar koju je predsjednik uradio je da trguje s Kosovom,“ rekao je Kurti.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:36