StoryEditor

U Jajcu održana središnja manifestacija povodom Dana Europe

Piše D  /  07.05.2018., 09:05h

Tema ovogodišnjeg Dana Europe je “2018. europska godina kulturnog nasljeđa”, a Jajce su odabrali kao grad s 30 nacionalnih spomenika te bogatom prirodnom baštinom, prenoasi Dnevni avaz.

Na događaju u Jajcu predstavljeno je kulturno nasljeđe europskih zemalja i BiH kroz kulinarska umijeća, te kulturno umjetnički program koji su priredili kako domaći izvođači tako i oni iz cijele BiH, ali i šire.

- Prelijepo je biti u Jajcu, osjećamo se jako ugodno. Želim se zahvaliti svim izvođačima, umjetnicama, kuharima kao i onima koji su došli uveličati ovu našu svečanost - rekao je Lars- Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Wigemark je bio oduševljen ljepotama kraljevskog grada.

- Ovih dana slavimo naše različitosti kultura u Europi, ne trebamo ni objašnjavati kolika je povijest i kulturna važnost ovog grada, koji se nalazi u srcu Bosne. Obišao sam stari grad u Jajcu, a ovi potencijali su puno veći od onoga s čim Jajce trenutno raspolaže - istakao je Wigemark.

On je naglasio koliko je zajedništvo bitno u gradnji kulture u europskim tokovima.

- Ovo je europska vrijednost da smo se svi zajedno okupili kako bi gradili i uvažavali različitosti jezika, kulture i umjetnosti - istakao je šef Izaslanstva EU.

Za odabir Jajca za središnju proslavu Dana Europe postoji više razloga. Presudno je bilo što je Jajce jedan od najznačajnijih povijesnih i najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.

- Veliko mi je zadovoljstvo što je Jajce odabrano kao domaćina jednog središnje manifestacije, proslave Dana Europe. Vjerujem da nisu pogriješili što su izabrali kraljevski grad da bude domaćin jedne takve veoma značajne manifestacije - rekao je Edin Hozan, načelnik općine Jajce.

Iz Jajca je tako otišla slika o našoj zemlji, da smo i mi dio Europe i kulturnog naslijeđa bez obzira na to što nismo dio Europske unije.

- Nadam se da će se poslati posebna poruka i da ćemo kroz ove događaje približiti i našu zemlju zajednici europskih zemalja i da ćemo poslati pozitivne slike ne samo o Jajcu nego i o cijeloj Bosni i Hercegovini - istakao je on.

 

Panel o kulturno naslijeđu

U Domu Drugog zasjedanja AVNOJ-a održan je panel o kulturnom naslijeđu Jajca kao dijelu bosanskohercegovačkog i europskog kulturnog naslijeđa na kojem su govorili turistički radnik Dragan Glavaš i kroničar grada Jajca Tvrtko Zrile.

 

Kulinarski šou

U velikom kulinarskom šou koji je upriličen u gradskom parku sudjelovalo je devet škola iz BiH, ali i slavni šefovi kuhinje Marija Tolmina Sirijelo iz Italije i Konstantin Tursulet iz Rumunjske.

U okviru programa u večernjim satima će na vodopadu biti održana projekcija zastave EU uz "Odu radosti" u izvođenju "Mostar rok škole”.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:58