Article_Top_970x250

U Izraelu 13 osoba prijavilo facijalnu paralizu kao posljedicu cijepljenja

Covid-19

U Izraelu 13 osoba prijavilo facijalnu paralizu kao posljedicu cijepljenja

sij 22, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ministarstvo zdravlja Izraela priopćilo je da je 13 osoba prijavilo blagu paralizu lica kao posljedicu primanja cjepiva protiv koronavirusa, a taj broj bi mogao biti i veći.

Zbog toga su zdravstveni dužnosnici postavili pitanje da li bi u tom slučaju trebalo davati drugu dozu cjepiva, što zastupa Ministarstvo, prenosi Jerusalem Post, prenosi FoNet.

Najmanje 28 sati sam imao paralizu lica, rekla je jedna od osoba, koja dodaje da nikakve druge simptome nije imala, osim blagog bola u ruci u koju je dano cjepivo.

Ta osoba navodi da je neodlučna treba li primiti drugu dozu cjepiva, a dok direktor Institua za zarazne bolesti Šeba medicinskog centra Galija Rahev navodi da ona takvom pacijentu ne bi dala drugu dozu, Ministarstvo zdravlja smatra da je i u tom slučaju potrebna revakcinacija.

Rahaev je dodala da niko ne zna je li to povezano sa cjepivom ili ne, dok Ministarstvo zdravlja ističe da bi druga doza trebala biti data kada paraliza prođe.

Više od dva milijuna Izraelaca primilo je Pfizerovu vakcinu protiv koronavirusa i većina cijepljenih nije imala nikakve probleme, ili je imala blage simptome, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Dnevnik.ba

Tagovi: