StoryEditor

U Italiji uveli nove restriktivne mjere, Conte se obratio naciji: "Situacija je kritična"

Piše D  /  19.10.2020., 08:10h

I Italija je u nedjelju postrožila mjere izolacije u nastojanju da barem uspori novi, jesenski val pandemije covida-19. Iako su dnevni zbirovi novozaraženih i mrtvih na 100.000 stanovnika bitno manji nego u Hrvatskoj, ukupni zbirovi izazivaju zebnju da će zdravstveni sustav kolabirati za dva do četiri tjedna. Brojevi zaraženih već su veći nego u ožujku, svaki dan novih 10.000, pa 11.000, pa 12.000 – broj se udvostručuje iz tjedna u tjedan. Broj mrtvih nije ni blizu ožujskom pomoru – ali je već gadno, piše Jutarnji.hr.

Premijer Giuseppe Conte obratio se novinarima u nedjelju uvečer, rekavši da strategija ne može biti ista kao i proljetos, jer se u međuvremenu mnogo naučilo i napravilo – ali da je ‘situacija kritična‘.

Pratit će je iz dana u dan, od općine do općine. Načelnici su dobili pravo zatvoriti poslije 21 sat trgove i ulice gdje se ljudi okupljaju. Praktički: uvesti mjestimični policijski sat. U vrtiće i u osnovne škole (petogodišnje) djeca i dalje idu fizički, a od niže srednje naviše nastava je fleksibilna: ili u nazočnosti, ili mrežna (on line).

Iskustvo pokazuje da nije problem u školama, nego u prijevoznim sredstvima do njih – nema ih dovoljno da bi bila dovoljna popunjenost od 50 posto kapaciteta. Vlada je odbila zahtjev da se u srednjim školama uvede nastava u dva turnusa kako bi se rasteretio javni promet, ali je pristala da se u škole ne ulazi prije 9 prijepodne.

Ugostiteljski objekti sa stolovima smiju raditi do 24 sata, s ne više od 6 osoba za stolom. Oni bez stolova moraju biti zatvoreni u 18 sati. Ni jedni ne smiju biti ponovo otvoreni prije 5 ujutro. Nije dopušteno zadržavanje pred objektima.

Individualna sportska djelatnost na otvorenome i individualno rekreativno kretanje dopuštena je, uz poštivanje sigurnosne distance i bez natjecanja. Zabranjeni su amaterski sportovi s fizičkom kontaktom, kao i natjecanja na razinama nižima od nacionalne odnosno oblasne.

Teretane i bazeni ostaju otvoreni do sljedeće nedjelje, pa će se promatrati i vidjeti.

Obustavljene su autoškole, lokalne svetkovine, lokalni sajmovi. Zabranjeni su kongresi i simpoziji, osim telematskih. Javne ceremonije su dopuštene bez nazočnosti građanstva (!).

Sve u svemu, u Italiji je ustavna sloboda okupljanja suspendirana zbog zdravstvenih razloga, a sloboda kretanja ograničena. Strah opet raste.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:43