StoryEditor

U Istri i Međimurju maske na nastavi više nisu obvezne

Piše D  /  14.09.2020., 02:09h

Zbog povoljne epidemiološke situacije lokalni stožeri Istre i Međimurske županije u dogovoru s nacionalnim stožerom odlučili su da djeca više ne moraju nositi maske na nastavi, ali one su obavezne u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica.

Ako se epidemiološka situacija pogorška, može se vratiti odluka o obaveznom nošenju maski na nastavi.

- Stožer civilne zaštite Međimurske županije, sukladno preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojoj lokalni stožeri civilne zaštite mogu samostalno donositi odluke o korištenju zaštitnih maski od strane učenika za vrijeme trajanja nastave u školama, te suglasnosti epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, izdao je preporuku kojom se zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije ublažava obveza nošenja maski za učenike osnovnih i srednjih škola za vrijeme trajanja nastave, u smislu da nije obvezno nošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave u školama.

Maske su i dalje potrebne u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska u školu.

Važno je također u razredima osigurati preporučenu distancu među učenicima.

Ukoliko se u nekoj školi dogodi obolijevanje učenika ili nastavnika, donositi će se posebne Odluke za te pojedine škole, odnosno pojedine razrede u toj školi.

- Ova preporuka bit će na snazi do daljnjega, ukoliko se neće pogoršati epidemiološka situacija. Stoga, apeliramo na sve učenice i učenike da se drže pravila socijalne distance, budu odgovorni i čuvaju sebe i svoje bližnje kako bi mogli zadržati povoljnu situaciju - - stoji u priopćenju stožera Međimurske županije. 

Istra također ukinula maske

Slično priopćenje došlo je i iz Istre. 

- Temeljem Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te procjene epidemiološke situacije na području Istarske županije, Stožer civilne zaštite Istarske županije, uz suglasnost Stožera civilne zaštite gradova i općina Istarske županije, te osnivača škola, donosi Odluku: Da svi učenici i nastavnici tijekom nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske, maske su obavezne i dalje u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na pojedinom području Istarske županije, donijet će se odluka o potrebi nošenja zaštitnih maski unutar učionica - stoji u priopćenju. 

Fuchs je krajem prošlog tjedna još najavio kako lokalni stožeri mogu ukinuti nošenje maske za vrijeme nastave ukoliko se epidemiološka situacija popravi. 

- Ako je na nekom području epidemiološka situacija dobra, lokalni stožer može odlučiti da maske u školama više nisu potrebne - rekao je u petak ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

- Imamo pritisak roditelja koji se ne slažu s preporučenim mjerama. Određeni ljudi se ne slažu s nošenjem maski na nastavi, pa nalaze razne argumente - dodao je. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 07:39