StoryEditor
RS

U Istočnom Sarajevu održan defile povodom Dana RS

Piše fena  /  09.01.2023., 16:14h

U Istočnom Sarajevu danas je, središnjim događajem, obilježen Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

U defileu je bilo oko 2.500 sudionika civilnog sektora i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Taj događaj upriličen je prvi put izvan Banjaluke.

Na defileu u Istočnom Sarajevu, uz predsjednika RS Milorada Dodika, ulicom Stefan Nemanja hodala je i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je na tom događaju o bh. entitetu Republika Srpska, a ljubav prema Republici Srbiji smatra prirodnom i normalnom.

- Mi smo ostali u Bosni i Hercegovini zato što smo morali. Pokušajte se naviknuti na Republiku Srpsku, koja želi svakome dobro - kazao je, među ostalim.

U Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, obilježava se 9. siječanj kao Dan Republike Srpske (RS), iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) taj datum u dva navrata proglasio neustavnim.

Vlasti RS slave 9. siječanj, datum kad je 1992. godine u Sarajevu tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tad raspadala. U donošenju te deklaracije nisu sudjelovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 00:37