StoryEditor
na rubu sukoba

U istočnoj Ukrajini naređena opća mobilizacija trupa i evakuacija civila u Rusiju

Piše desk  /  19.02.2022., 09:24h
Denis Pušilin, šef proruske separatističke vlade u regiji Donjecka, objavio je u subotu priopćenje u kojem je najavio punu mobilizaciju trupa i pozvao rezerviste da se jave.

"Pozivam svoje sugrađane koji su u rezervnom sastavu da dođu u vojnu službu", navodi Pušilin u video izjavi.

U petak su separatističke vlasti u Donjecku i Lugansku najavile masovnu evakuaciju žena, djece i staraca u susjednu Rusiju. Ubrzo nakon što je počela evakuacija, nekoliko eksplozija pogodilo je područja pod kontrolom pobunjenika.

"Prvo treba evakuirati žene, djecu i stare. Posljednjih mjeseci primjećujemo svakodnevno povećanje broja vojnog osoblja i ubojitog naoružanja od strane Ukrajine, uključujući i raketne sustave Smerč i Uragan, NLAV raketne bacače duž cijele linije kontakta. Danas je njihovo oružje upereno u civile, u nas i našu djecu. Oružane snage neprijatelja su u borbenim sastavima i spremne su za nasilno zauzimanje Donbasa", rekao je Pušilin, prenosi Klix.ba.

S druge strane, američki dužnosnik je kazao da je više od 40 posto ruskih snaga na granici s Ukrajinom sada u poziciji za napad, a da je Moskva je započela kampanju destabilizacije.

Dužnosnik, koji je anonimno razgovarao s novinarima, rekao je da su Sjedinjene Američki Države primijetile značajne pomake od srijede. SAD procjenjuje da je Rusija stacionirala više od 150.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica.

"Četrdeset do pedeset posto snaga je u poziciji za napad", dodao je.

Dnevnik.ba

31. siječanj 2023 12:04