StoryEditor

U istočnoj Ukrajini na snagu stupilo primirje

Piše D  /  27.07.2020., 02:07h

Prekid vatre u regijama Lugansk i Donjeck - u kojima se proruski separatisti bore protiv ukrajinske vojske duže od šest godina – uslijedilo je nakon što je skoro 25 pokušaja da se uvede primirje propalo.

Uoči primirja ruski predsjednik Vladmir Putin održao je telefonski razgovor s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u nedjelju kako bi raspravljali o eventualnom rješenju sukoba, priopćile su obje vlade.

Obojica čelnika iskoristili su telefonski razgovor kako bi pohvalili dodatne napore na okončanju sukoba, navode u priopćenjima Kremlj i ured Zelenskog.

Putin je zatražio od Zelenskog da se obveže na postojeće mirovne sporazume ne samo riječima nego i djelima, priopćio je Kremlj.

Putin je izrazio zabrinutost nedavnim izjavama ukrajinskih dužnosnika da se o dijelu mirovnog plana može ponovo pregovarati i kazao je da je odluka Kijeva da održi regionalne izbore u ovoj godini u suprotnosti s prethodnim sporazumom iz Minska, dodaje se u priopćenju.

Ukrajina planira održati regionalne izbore u listopadu diljem zemlje, ali ne i u odcijepljenim regijama Donjeck i Lugansk.

Putin je ponovio potrebu provedbe sporazuma s posljednjeg ukrajinskog summita održanog 9. prosinca u  Parizu, navodi se u priopćenju.

Razgovor dvojice čelnika uslijedio je nakon što je papa Franjo u nedjelju kazao kako se moli da se posljednje primirje konačno održi, otvarajući put za „toliko potrebno i dugo očekivano“ pomirenje.

Oko 13.000 ljudi poginulo je u sukobu, sudeći po procjenama Ujedinjenih naroda. Rusija je u više navrata negirala da je direktno umiješana u ukrajinski sukob.

Posljednje primirje smatra se bitnim preduvjetom za održavanje novog summita o ukrajinskoj krizi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako žele okupiti Putina i Zelenskog za istim stolom, prenosi dpa.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:17