StoryEditor

U Hutovu blatu se pojavila štuka

Piše D  /  04.02.2020., 02:02h

Informaciju o pojavi ovog predatora u Hercegovini potvrdio je za Bljesak.info ravnatelj Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko. ”Među predatorima koji su se u posljednje vrijeme pojavili na području Hutova blata najjača je štuka. To je riba je ovdje našla dobre uvjete za reprodukciju i svake godine je ima sve više.

Štuka se ovdje pojavila prvi put 2011. godine kada je bila velika poplava te ima nekih naznaka da je ona pobjegla iz Trebižata, iz nekih ribogojilišta, a isto tako ima naznaka da je došla iz sliva Vrlike. Od tada se njen broj povećao, pa ona danas uništava ostale ribe, a može se pronaći i u ostalim rijekama.

Poznato je da, kada štuka ostane bez vrijedne hrane, poput riba koje sam već nabrojao, ona kreće jesti svoje mlade”, rekao je za Bljesak.info prvi čovjek JP ”Park prirode Hutovo blato”. Upravo zbog pojave štuke i ostalih predatora ističe kako bi Hercegovina mogla ostati bez vrijednih endema ovog područja kao što je keljavac, podustva, plotica, sval i ostali.

”Mi radimo neke programe smanjenja broja štuke i predatora, koliko nam je to u mogućnosti, a najviše izlovom te različitim metodama i načinima kojim to možemo napraviti jer nju će biti praktično nemoguće skroz neutralizirati u ovom području, ali pokušat ćemo barem smanjiti njezinu brojnost.

Sada je neko vrijeme kad je ona pred mriješćenje te našim monitoringom i istraživanjima primjećujemo da su se jajašca razvila u primjescima ženki koje imaju više od pet kilograma i to je velika opasnost – da ona totalno zavlada na ovom području”, dodaje Zovko.

Ističe i kako u Hutovu blatu općenito imaju veliki problem s invazivnim vrstama riba i biljaka koje su napale ovo područje, a za koje kaže da su došle iz sliva Trebišnjice. ”Posebno se odnosi na močvarnu vegetaciju te su te promjene evidentne. Ribljim vrstama se ne možemo pohvaliti, ranije sam znao reći, u vrijeme kada smo imali do 30-ak vrsta riba, možemo se pohvaliti, ali ovo sve poslije što se pojavilo, sve su invazivne vrste riba iz Dunavskog sliva.

Tako ima riba iz Amerike koje su unesene u neki sliv pa su došle u Hutovo blato te su uništavale fond koji je postojao. Nisu veliki problem te vrste, koje su konkurencija endemskim vrstama u hranjenju jer hrane u Hutovu ima dovoljno već je problem s predatorima koji se hrane endemskim vrstama”, zaključuje za Bljesak.info Zovko.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 08:51