StoryEditor
donacija

U Hrvatsku u transportnom avionu stigla dva američka Black Hawka

Piše desk  /  03.02.2022., 11:27h
U Hrvatsku su stigla dva američka helikoptera Black Hawk. Riječ je o helikopterima koje je SAD donirao Hrvatskoj.

Helikopteri su rastavljeni te su dovezeni u kutijama američkim transporterom c-17.

Zasad će biti na Plesu jer još nisu napravljeni hangari u Lučkom, gdje bi trebali biti smješteni.

Hrvatska će kupiti još dva takva helikoptera.

Helikoptere su dočekali ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i otpravnik poslova Sjedinjenih Američkih Država Mark Fleming.

"Upravo ova dva helikoptera imali smo priliku vidjeti u SAD-u. Moramo izraziti zahvalnost Amerikancima kao našim najvažnijim partnerima i saveznicima koji daju podršku ovome projektu. Iznos koji su dali je 58 milijuna dolara u donaciji. Mi smo još namirili 83 milijuna dolara. To je prva stepenica zamjene naših helikoptera koji su istočne proizvodnje, a u budućnosti prelazimo na zapadnu tehnologiju", rekao je Banožić, prenosi HRT.

"U jednom trenutku imat ćemo i Black Hawkove i naše ruske helikoptere, koji će jednom dinamikom odlaziti u povijest. Moram izraziti zadovoljstvo i na suradnji s Glavnim stožerom i oko ovoga projekta, ali i ostalih projekata koje radimo u suradnji s Amerikancima", kazao je među ostalim ministar obrane Mario Banožić.

Prva dva helikoptera vrlo brzo će postati operativni, kazao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

image

Black Hawk

PIXSELL -

"Imamo školovane pilote i školovane tehničare. Mora proći jedan formalan proces primopredaje, gdje će američki stručnjaci predati helikoptere nama. Ova dva helikoptera bit će spremna za letenje u nekoliko narednih tjedana. Onda krećemo s fazom završne obuke, postižemo inicijalnu operativnu spremnost u sljedeća 2-3 mjeseca, potom malo treninga i potkraj godine oni će biti potpuno operativni", dodaje Hranj.

Za ovaj projekt je obučeno sedam pilota, a osmi kreće na obuku. Nešto manje od 30 zrakoplovnih tehničara već je prošlo obuku, istaknuo je Robert Hranj.

"Radi se o univerzalnim, odnosno višenamjenskim helikopterima. Dva helikoptera imat će prvenstvenu zadaću sudjelovati u operacijama potpore specijalnim snagama, znači zračnih i specijalnih snaga. Ti će se helikopteri zajedno sa specijalnim snagama uvježbavati u našem središtu u Zadru.

To im je temeljna namjena. Naravno, bit će prostora i vremena da oni obavljaju i druge zadaće - borbene zadaće, a u konačnici i potpora civilnim institucijama u skladu s potrebama", dodaje.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:58