StoryEditor

U hrvatskom turizmu zaposleno više od 6 000 državljana BiH

Piše D  /  12.08.2019., 01:08h

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RH, u hrvatskom turizmu trenutno radi 17.381 stranac kojemu je odobrena dozvola za boravak i rad. S tim zaista impresivnim brojem stranaca koji upotpunjavaju gladno hrvatsko tržište radne snage nije ni čudo da je dosta konobara koji ne znaju ni riječ hrvatskog, piše Index.hr. 

Iako u Hrvatskoj ima radnika koji su došli s Kube, Tajlanda, Indije, ipak prema podacima MUP-a, daleko je veća mogućnost da vas posluži netko tko govori sličnim jezikom.

Najviše radnih dozvola dobili su državljani Bosne i Hercegovine. Ukupno 6 262 ih je zaposleno ove sezone u turizmu. Slijede ih državljani Srbije s 5 982 dozvole. Treći najbrojniji su Makedonci, sjeverni, s 2791 dozvolom. Ispod tisuću dozvola imaju državljani Kosova (553), Ukrajine (432), Crne Gore (247), Filipina (227), Albanije (189), Tajlanda (121) i Indije (117). 

Upućeni kažu da je broj stranih radnika značajno veći nego što pokazuje broj izdanih radnih dozvola. Među ilegalnim stranim radnicima, pogotovo državljanima Srbije, pročulo se da policija na graničnim prijelazima nasumično provjerava njihove prijave boravka u Hrvatskoj.

Zbog toga većina njih uredno plaća turističke pristojbe, da bi pri izlasku iz zemlje mogli tvrditi da su u Hrvatskoj bili samo turistički. Tako se i oni broje među goste i ulaze u statistiku koju iz podataka sustava e-visitor objavljuje Hrvatska turistička zajednica. Legalni radnici, pak, posljednjim izmjenama zakona oslobođeni su turističke, nekada se zvala boravišna, pristojbe i ne ubrajaju se u turiste.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 06:21