Article_Top_970x250

U Hrvatskoj se zatvaraju kafići i restorani, obustavljena vjenčanja, na pogrebima do 25 ljudi

plenković predstavio nove mjere

U Hrvatskoj se zatvaraju kafići i restorani, obustavljena vjenčanja, na pogrebima do 25 ljudi

stu 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FaH

Novi paket mjera ide u cilju zaštite zdravlja građana u našoj borbi protiv koronavirusa, rekao je hrvatski premijer Plenković na sjednici Vlade. Najavio je kako će mjere na snazi biti od subote sve do 21. prosinca

- Broj dnevno zaraženih premašio je 4000 i zbog toga ćemo predstaviti novi paket mjera.

- Nakon što nam se dnevni broj zaraženih gotovo pa prepolovio od početka do kraja rujna, od listopada je taj broj počeo opet rasti po visokim stopama. Tada sam upozorio da je virus ozbiljna prijetnja, istaknuvši da dolazak jeseni pogoduje širenju virusa - rekao je Plenković.

Kontinuirano smo pozivali na izbjegavanje okupljanja i smanjenje druženja, a tad su se brojevi udvostručavali svaki tjedan. 25. listopada smo ograničili mjere. Brojevi, iako su sporo rasli, još nisu počeli padati. 

- Osobna odgovornost od svih mjera daleko je najučinkovitija - rekao je.

- Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i upozoravali da se situacija može pogoršati. Mi posljednjih tjedana nismo potpuno uspjeli, prisiljeni dodatnim mjerama pokušati suzbiti širenje epidemije, kako bi djelotvornije suzbili da su se mjere bolje poštovale - kaže.

Naglašava da daljnja dinamika zaštite od virusa opet ovisi o svakom građaninu.

- Ovaj virus je daleko od bezazlenog. 1 od 58 zaraženih osoba nažalost će preminuti, sličan omjer je svugdje u svijetu. Na 9 hospitaliziranih, jedna će osoba nažalost preminuti - kaže.

- Naš je cilj da vodimo računa o četiri aspekta: da provodimo mjere, da proširimo krug testiranja, da održimo zdravstveni sustav i kapacitete i da se učinkovito pripremimo za distribuciju cjepiva - rekao je.

Na temelju preporuka i konzultacija pripremili smo sljedeće mjere: 

-Zabranjuju se svi događaji i okupljanja sa sviše od 25 ljudi, na privatnim okupljanjima 10

- Obavezno korištenje maski kad nije moguće držati distancu

- Javna događanja do 22 sata

- Obustava vjenčanja, na pogrebima najviše 25 ljudi, nema izražavanja sućuti bliskim kontaktom

- Redovito dezinficirati javne površine u zgradama

- Na okupljanjima osigurati 4 kvadrata, redovito provjetravati, osigurati da nije previše ljudi.

- Javni prijevoz do 40 posto. Vozači, putnici i radnici moraju imati maske. 

- Radno vrijeme za pekarnice do 22 sata, zabrana prodaja alkohola od 22 do 6 ujutro, obustava sajmova

- Obustava rada kafića i restorana, koji nisu u hotelima i kampovima.

- Obustavlja se rad teretana i fitness centara

- Obustavlja se rad u kulturi i zborova, 

- Auto škole nastava i teorija - online

- Preporuka je za misna slavlja da budu preko radija, TV programa ili na drugi način koji će omogućiti da vjernici budu prisutni bez dolaska u vjerske objekte. Ako se misno slavlje održava, onda vrijede epidemiološke mjere - do 25 ljudi.

- Novi paket mjera ide u cilju zaštite zdravlja građana u našoj borbi protiv koronavirusa i nadovezuje se na mjere koje smo usvojili prije nekoliko tjedana kako bismo nastojali poduzeti aktivnosti koje će usporiti širenje zaraze i broj hospitaliziranih, kao i broj onih koji su, nažalost, preminuli - rekao je naglasivši kako mjere koje će se donijeti imaju konkretnu epidemiološku podlogu.

- Nastojat ćemo s dodatnim testiranjima što bolje utvrditi trendove zaraze, nastojati održati funkcioniranje zdravstvenog sustava i pripremiti se za distribuciju cjepiva kad budu data sva potrebna odobrenja - rekao je Plenković na sjednici Vlade u podne.

Istodobno svi ministri iz ekonomskog resora, dodao je, rade na preciziranju mjera, koje se odnose na očuvanje radnih mjesta. 

- Mjere će vrijediti do 21. prosinca, dakle nastojimo sada uoči Božića napraviti napor, koji će nam omogućiti učinkovitiju borbu protiv koronavirusa. Cijelo vrijeme smo govorili koliko je situacija ozbiljna, a sada s ovim brojevima, gdje smo po prvi puta iznad 4000 novozaraženih, moramo poduzeti dodatne mjere - poručio je.

Dnevnik.ba