StoryEditor
nakon provedene istrage

U Hrvatskoj podignuta optužnica protiv trojice državljana Srbije zbog ratnog zločina

Piše hina  /  01.09.2022., 11:46h

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv trojice državljana Republike Srbije (1966., 1964. i 1965.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Optužnicom se ​56-godišnjaka tereti da je postupio protivno Ženevsk​oj​ konvencij​i​ o postupanju s ratnim zarobljenicima, Ženevskoj​ konvencij​i o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba​, te nekoliko dopunskih protokola, a dopunske su protokole 'zaobišli' i 58-godišnjak, te 57-godišnjak.

​U optužnici se navodi kako je 56-godišnjak od 29. rujna 1991. do 2. studenoga 1991.​ u Kninu, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga RH i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, kao pripadnik SUP-a Knin, ​bio ​raspoređen na osiguranju zarobljenih pripadnika MUP-a RH u bolnici u Kninu​. 

"Kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba mučio ​je ​ratne zarobljenike​, a nakon što su u bolnicu u Knin dovedena četvorica zarobljenih ranjenih pripadnika MUP-a (1969., 1967., 1967. i 1969.), ​56-godišnjak je između ostalog, fizički i psihički zlostavljao prvog ​tako što ga je tukao kundakom puške po cijelom tijelu i glavi, čelu, nosu, ​te ​između nogu. Tereti ga se da je fizički zlostavljao i drugog, a trećeg je tjerao da pije vruću vodu prijeteći mu da će ga ubiti ako to ne učini. Četvrtog pripadnika je tukao kundakom tražeći mjesta na kojima je ranjen​", navodi se u optužnici​.

​Uz to, 56-godišnjak se tereti da je dozvoljavao da u sobu, u kojoj su ležali ranjeni zarobljenici, dolaze druge osobe i zlostavljaju ih.

Drugookrivljenog 58-godišnjaka tereti se da je u svojstvu upravitelja Okružnog zatvora u Kninu kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba propustio spriječiti da se ratni zarobljenici muče dok se trećeokrivljenog​ 57-godišnjaka tereti da je ​pak ​kao zatvorski stražar mučio ratne zarobljenike. Nakon što su u Okružni zatvor u Kninu iz bolnice u Kninu dovedena dvojica zarobljenih pripadnika MUP-a RH ​58-godišnjak je, znajući da njemu podređeni zatvorski čuvari, pa tako i ​57- godišnjak, fizički i psihički muče i zlostavljaju zarobljene pripadnike hrvatske policije​ ​nije poduzeo ništa da takva protuzakonita postupanja spriječi i kazni. 

​Tereti ga se da je time pristao na to da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama i njihovim posljedicama​, a 57-godišnjaka se tereti da je osobno fizički tukao zarobljenog prvog pripadnika (1969.) nanijevši mu tjelesne ozljede.​ 

U optužnici je predloženo da se, nakon potvrđivanja optužnice, taj postupak spoji s postupkom na temelju potvrđene optužnice protiv drugookrivljenika i trećeokrivljenika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona  RH i da se protiv okrivljenika provede postupak suđenja u odsutnosti, stoji na kraju priopćenja ŽDO Split.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 05:10