StoryEditor
popis stanovništva

U Hrvatskoj objavljen broj katolika, ali broj pripadnika Katoličke crkve još uvijek nije. Podaci su zbunjujući

Piše desk  /  23.09.2022., 08:45h

Čini se da će u popisu stanovništva, prema onome što se da iščitati iz odgovora DZS-a, biti različiti podaci za broj katolika i za broj pripadnika Katoličke Crkve.

Državni zavod za statistiku (DZS) Republike Hrvatske jučer je objavio službene rezultate Popisa stanovništva 2021. za nekoliko kategorija, među kojima su bili narodnost te vjera.

Prema tom popisu broj katolika u Hrvatskoj smanjio se u odnosu na popis iz 2011. godine te sada iznosi 3 057 735 ili 78,97%.

Portal Bitno.net je uočio nelogičnosti u samom popisu na kojem su se odvojeno prikupljali podaci o osobnoj vjeri te pripadnosti vjerskoj zajednici. Pritom je glavna točka prijepora rubrika “Ostali kršćani” koja obuhvaća 186 960 osoba ili 4,83% stanovništva (što čini ogroman skok u odnosu na popis iz 2011. gdje ih je bilo samo 0,3%).U tu skupinu ubrojani su i oni koji su se deklarirali kršćanima, ali su pod vjersku zajednicu stavili da pripadaju Katoličkoj Crkvi (ukratko, katolici). Prema podacima DZS-a, koje su potvrdili u odgovorima na upit spomenutog portala, oni čine veliku većinu rubrike “Ostali kršćani”.

Iz glavnog nacionalnog tijela za statistiku pojasnili su i kako će podaci za pripadnost vjerskoj zajednici biti naknadno objavljeni. To u praksi znači da će uz kršćane koji su se deklarirali kao pripadnici Katoličke Crkve moguće biti i katolici koji su se deklarirali kao pripadnici neke druge crkvene zajednice ili koji ne pripadaju niti jednoj vjerskoj zajednici.

Ukratko, u popisu stanovništva, prema onome što se da iščitati iz odgovora DZS-a, bit će  različiti podaci za broj katolika i za broj pripadnika Katoličke Crkve.

Tako bi, npr., u općini Pojezerje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u kojoj je prema popisu iz 2011. živjelo 99,29% katolika (dok sada živi njih 32,03% uz 67,44% “ostalih kršćana”), prema novim podacima mogli istovremeno imati trećinu vjernika katolika i više od 90% pripadnika Katoličke Crkve.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:21