StoryEditor

U Hrvatskoj nova 24 zaražena: Komentiralo se i liječenje Sumamedom

Piše D  /  25.03.2020., 05:03h

Za područja Murtera i Betine je proglašena karantena, nitko ne može ući ni izaći, a na cestu su postavljeni šiljci za bušenje guma u slučaju da netko pokuša izaći.

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite danas u 17 sati objavljene su nove informacije. Potvrđeno je da je ugostitelj iz Istre preminuo od koronavirusa.

442 osobe su zaražene, objavljeno je na presici. To je 24 slučaja više nego jutros u 9.

"Novozaraženih osoba je 24, što znači da je ukupan broj dosad oboljelih 442. U zadnja 24 sata zaraženo je 60 novih osoba, što znači da nam se broj ne povećava. U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Potvrdio je da je patološki nalaz umrle osobe iz Istre pokazao da je osoba umrla od koronavirusa.

"Jedna osoba je na respiratoru, njoj se stanje pogoršalo", rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

Izliječene su 22 osobe.

Što se tiče situacije u Vinogradskoj bolnici, gdje je više od 200 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji, Capak je rekao da nema novih informacija. Upitan kakva je situacija u Osijeku, Capak je rekao da uvijek postoji opcija da druge bolnice u Hrvatskoj preuzmu pacijente.

O liječenju Sumamedom

Na upit primjenjuju li kombinaciju lijekova sa Sumamedom, Alemka Markotić kazala je da za sada ne.

"Nema potrebe da se ide iracionalno sa Sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Tu treba biti pametan i ne treba istrčavati s tim lijekom. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav te mu se tako omogućava brže širenje i izazivanje veće štete na organizmu. Kada bismo išli davati Sumamed, morali bismo imati studiju da bismo vidjeli da on ne može naštetiti", kazala je Markotić.

Markotić je komentirala i kritike da se ne provodi dovoljno testova.

"Dijagnostika je raditi test na osobama za koje procijenite da ima smisla raditi test, da ima simptome ili da je bila u kontaktu. Vi taj test morate znati i interpretirati na adekvatan način. 

Sve i da u Zagrebu ujutro testiramo svih 800.000 ljudi, bar bi njih 100.000 navečer imalo simptome. Sve i da tehnički možemo sve testirati, a to nitko ne može, koliko puta dnevno treba nekoga testirati? 

Za sve koji misle da trebamo testirati više, neka mi kažu po kojim kriterijima to treba raditi i ja ću rado to s njima raspraviti", kazala je Markotić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:44