StoryEditor

U Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj gripe, evo kakvo je stanje u Europi i svijetu

Piše D  /  14.12.2020., 09:12h

 Hrvatskoj zasad nema gripe! Početak sezone trenutno je ‘samo na papiru‘ jer nije potvrđen ni jedan oboljeli, a lani su u istom razdoblju bila već 134 slučaja. Inače, do kraja prošle sezone te svakogodišnje respiratorne bolesti registrirano je 59.725 slučajeva, što je u razini hrvatskog prosjeka, koji se povremeno povećava ili pak smanjuje, što ovisi o odazivu na cijepljenje, ali ova bi godina mogla ozbiljno "podbaciti".

Ovoga puta gripu je smijenio covid-19. Što potvrđuju i trendovi s južne hemisfere, točnije iz Australije i Novog Zelanda, koji trenutno ulaze u ljeto, a tijekom zime imali su znatno manje gripe u odnosnu na godišnje prosjeke. Tvrdilo se tada da je zbog covida gripa imala manju mogućnost širenja, jer su epidemiološke mjere onemogućile njezino brzo širenje tijekom hladnijih dana, što se, čini se, pokazalo točnim objašnjenjem. Primjerice, Australija u prosjeku ima u svakoj sezoni oko 86.000 oboljelih, a do rujna ove godine testirana su 96.294 uzorka, od kojih je samo 946 bilo pozitivno na gripu. I na Novom Zelandu situacija je bila slična. Od 159 uzorak ni jedan nije bio pozitivan.

Očito, "kraljica" zimskih respiratornih infekcija, gripa, ove će sezone ostati u drugom planu, odnosno izgubila je primat pored korone. Naime, covid-19 i dalje je vodeći zdravstveni i svaki drugi problem diljem svijeta. Epidemija ne posustaje, ali je zato barem gripa stigla tek u naznakama, i to samo u malom broju zemalja. U Hrvatskoj zadnji podaci govore da gripe nema, odnosno laboratorijski nije potvrđen ni jedan slučaj, premda je lani u ovo vrijeme već krenula ta sezonska infekcija. Činjenica je da svake godine sezona gripe krene sredinom studenog, a završava tek u ožujku ili travnju. No, po svemu sudeći, ova će sezona biti potpuno nespecifična i po broju oboljelih i po broju hospitaliziranih teških slučajeva gripe.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), još nije zabilježena ni jedna hospitalizacija zbog gripe u 55 zemalja Europe koje se prate u toj organizaciji, a 30 zemlja prijavilo je aktivnosti u početnoj fazi, pet izvještava o niskom intenzitetu, a 29 zemalja nije prijavilo nikakvu aktivnost gripe. S obzirom na to da se radi tek o pokojem slučaju, svjetska karta gripe Svjetske zdravstvene organizacije još je bijela. Naime, sve dok u zemlji nema više od 10 slučajeva gripe, ona ostaje u bijelom, a takva je trenutačna situacija u svim europskim zemljama.

I FluNetu, kojem podatke dostavlja 88 zemlja svijeta, do kraja studenog prijavljeno je testiranje 192.375 uzoraka od kojih je samo 327 bilo pozitivno. Od toga se u 162 uzorka radilo o gripi tipa A, a u 165 slučajeva bila je gripa B tipa. U zadnjem tjednu studenog ni jedan od 1002 uzorka nije bio pozitivan na gripu. Također, ni jedan oboljeli nije morao biti hospitaliziran, što govori da je riječ o blažim oblicima bolesti.

"Mi u Zagrebu, primjerice, nemamo dosad ni jedan slučaj gripe, što baš nije bilo uobičajeno u prošlim sezonama, a po svemu sudeći rezultat je to nošenja maski i dugih epidemiološkim mjera zbog covida-19 koje ujedno štite i od drugih kapljičnih infekcija", kaže dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Dijelom se smanjeni broj potvrđenih slučajeva gripe u svijetu tumači i mogućom okupacijom mikrobioloških laboratorija covidom-19 pa onda, kažu stručnjaci, vjerojatno ima manje vremena za drugu vrstu dijagnostike. No, Šostar tvrdi da se ne može generalizirati i kaže da se, primjerice, u Zagrebu radi i druga vrsta dijagnostike koja uključuje i potvrdu gripe u dostavljenim uzorcima.

"Naši mikrobiološki laboratorij ne radi samo dijagnostiku koronavirusa, već i sve ostale pretrage, što pokazuje i činjenica da svoj limit, odnosno ugovoreni posao s HZZO-om, u potpunosti ispunjavamo, ali gripe trenutno nema. No, očekivali smo da gripa ove sezone neće biti tako snažna kao inače, što zbog velikog odaziva građana na cijepljenje koje se trenutno privodi kraju, što zbog provođenja zaštite od covida-19", objašnjava dr. Šostar.

Naime, odaziv na cijepljenje u Hrvatskoj ove je godine bio izuzetno velik. Ukupno je naručeno 460.000 doza cjepiva protiv gripe i sve će biti potrošeno, a pokušava se nabaviti još 130.000 doza, sve kako bi se barem od gripe zaštitilo što više ljudi i izbjegle komplikacije mogućeg istodobnog obolijevanja od gripe i covida-19. Od početka pandemije covida-19 upozorava se da bi za mnoge mogla biti kobna kombinacija korone i gripe.

Pokazalo se da je smrtnost onih koji su bili hospitalizirani zbog covida-19, a imali su i gripu, bila 43 posto, dok je kod onih koji su imali samo koronu smrtnost bila 27 posto. S obzirom na to da se radi o dvije snažne respiratorne infekcije, očekivano je da se situacija dodatno zakomplicira kad napadaju udruženo. Upravo zato sve su zemlje imale snažne promidžbene akcije za cijepljenje protiv gripe, što je na kraju u nerijetko skeptičnih Hrvata ipak urodilo plodom jer su se upravo one najugroženije skupine - stariji od 65 i kronični bolesnici u velikom broju cijepili, što se uz nošenje maski pokazalo dobitnom kombinacijom, prenosi Jutarnji list.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 12:56