StoryEditor
piše politico

U Hrvatskoj bi se mogli obučavati ukrajinski vojnici, oglasio se MORH

Piše desk  /  18.10.2022., 14:30h

Kao mogući domaćin spominjala se i Hrvatska, otkrila su druga dvojica diplomata

Ministri vanjskih poslova članica Europske unije jučer su dogovorili pokretanje vojne obuke na tlu EU za 15.000 ukrajinskih vojnika te refundaciju državama članicama za kupnju oružja za Ukrajinu u vrijednosti od oko 500 milijuna eura, javlja Politico.

Tijekom rasprave počelo je izlaziti na vidjelo više detalja o ulozi država članica. Za sada su Poljska i Njemačka te koje imaju najjasnije uloge (obje će biti domaćini stožera), a svoj interes potvrdila je i Slovačka iako ostaje za vidjeti hoće li to značiti domaćinstvo obuke na njezinom tlu ili samo sudjelovanje u obuci u drugim zemljama, rekla su dvojica diplomata za Politico.

Francuski ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu rekao je za Le Parisien tijekom vikenda da je predsjednik Emmanuel Macron već dogovorio plan obuke koji će Francuskoj omogućiti da primi do 2000 ukrajinskih vojnika.

I baltičke zemlje izrazile su volju dati svoj doprinos. Kao mogući domaćin spominjala se i Hrvatska, otkrila su druga dvojica diplomata, navodi Politico.

MORH: Spremni smo primiti strane polaznike

Za N1 iz MORH-a kažu:

"Hrvatska vojska kontinuirano provodi vlastite obuke. U okviru postojećih obuka spremni smo primiti strane polaznike, a sve sukladno planovima i zakonskim procedurama."

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 18:42