StoryEditor

U hrvatskim voćnjacima ostalo više od 30 tisuća tona neobranih jabuka

Piše D  /  29.01.2019., 09:01h

Iako su voćke u razdoblju dubokoga zimskog mirovanja, u voćnjacima su već počeli radovi. U nekima se već krenulo u rezidbu, a vrijeme, barem zasada, voćarima ide na ruku. No, ima i onih nasada koji još uvijek nisu pobrani. Procjenjuje se da je na stablima ostalo više od 30 tisuća tona jabuka.

Gotovo trećina cjelokupnog uroda jabuke ostala je na granama. Nije ga imao tko kupiti pa ga proizvođači nisu ni brali, prenosi HRT.

 

Niske otkupne cijene nisu pokrile ni troškove proizvodnje. Skladišnih kapaciteta nema. Kao ni strategije.

 

- I sad smo tu gdje jesmo. Bacimo 30 tisuća tona jabuka, bacimo 20 tisuća tona mandarina pa bacimo 10 do 15 tona lubenica - kaže Stjepan Zorić iz Hrvatske voćarske zajednice.

 

Sada neobranim voćnjacima prijete bolesti. Koje se mogu proširiti i na nasade u blizini. Pa takve plodove treba ukloniti. Jer ukoliko plodovi nisu obrani, oni su kvalitetna hrana za voluharice. A kako je riječ o višegodišnjim nasadima, šteta je višegodišnja.

 

Prošle godine katastrofalna godina je bila za voćare koji imaju kajsije, breskve, šljive. Osobito za one u istočnoj Slavoniji gdje nisu imali što brati. Nadaju se da se to neće dogoditi i ove. Jednako tako očekuju i početak gradnje Regionalnog distribucijskog centra. Da bi svoj urod mogli uskladištiti i tako si osigurati plasman na tržište.

 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:02