MOSTAR, 13. prosinca (FENA) – Nakon uspješne praizvedbe ”Noć s Aleksom” u režiji Ivice Buljana, Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar je u utorak navečer predstavilo originalni autorski tekst Marka Tomaša po kojem je rađena predstava, ali i njegovu novu zbirku pjesama pod nazivom ”Stihovi iz automata”.(Foto FENA/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
Kultura

U HNK Mostar održana promocija djela Marka Tomaša ‘Noć s Aleksom‘ i ‘Stihovi iz automata‘

Piše fena  /  13.12.2022., 20:39h

Nakon uspješne praizvedbe „Noć s Aleksom“ u režiji Ivice Buljana, Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar je u utorak navečer predstavilo originalni autorski tekst Marka Tomaša po kojem je rađena predstava, kao i Tomaševu novu zbirku pjesama „Stihovi iz automata“.

- Prilično sam bio sumnjičav što se tiče večerašnjeg odaziva radi nevremena, ali i zbog utakmice polufinala Svjetskog prvenstva u kojemu nastupa Hrvatska. Očekivao sam pet-šest ljudi maksimalno, ali ugodno sam iznenađen odazivom – rekao je autor Marko Tomaš.

Večeras su se promovirala dva njegova djela, dramski tekst „Noć s Aleksom“ i zbirka pjesama „Stihovi iz automata“.

- Na osnovu tog dramskog teksta napravljena je predstava uspješnica u HNK-u prije nekih mjesec i pol dana. I na dramskom tekstu i na zbirci pjesama sam radio sveukupno oko godinu i pol dana – izjavio je Tomaš.

O Tomaševim tekstovima govorili su promotor i moderator Nino Šarac te ravnatelj HNK-a Ivan Vukoja.

- Aleksa Šantić je dio urbane mitologije grada Mostara, mit koji je okoštao, mit s kojim Mostar ne zna šta da radio, baš kao što nije znao ni on sam. Marko Tomaš mu je ovom dramom dao ljudsko lice, spustio ga među nas smrtnike – ocijenio je Šarac.

Ravnatelj HNK-a Ivan Vukoja podsjetio je kako predstava „Noć s Aleksom“ nije prva suradnja mostarskog kazališta i Marka Tomaša.

- Htjeli smo da se on okuša u formi dramskog teksta, jer je on ponajprije pjesnik, a nama je bilo stalo da mi, kao HNK, budemo ta kuća koji će raditi praizvedbu ovog djela. Sve se posložilo, a predstavu je režirao Ivica Buljan i smatram da je ovo iznimno kvalitetna i uspješna suradnja po svim kazališnim kriterijima – kazao je Vukoja.

Nakon kratkog razgovora o suvremenom trenutku i statusu dramskog teksta, mostarska publika imala je prigodu čuti nove stihove Marka Tomaša.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:24