StoryEditor
hnk mostar

U HNK Mostar održana komemoracija za Davorina Briševca – Okca

Piše desk  /  09.11.2022., 15:07h

„Prva perspektiva iz koje želim reći nešto o Okcu ona je osobna, prijateljska. Bio je dovoljan jedan pogled njegovih velikih, dječjih očiju i jedan samurajski precizan, lucidan i duhovit komentar da vam izmami osmijeh i želju da ga zagrlite. Prijateljski odnos bio je protkan i povremenom suradnjom vezanom za njegovo likovno stvaralaštvo. Nagovarao bih ga da više slika i češće izlaže, ali njemu se to nije previše dalo jer je u potpunosti bio operiran od gradnje bilo kakve karijere i nije ga zanimao bilo kakav društveni status. Šteta. Ne zbog karijere i statusa, nego zbog činjenice da je bio mnogo talentiraniji i bolji slikar nego što se to može zaključiti iz njegova opusa“, rekao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja na komemorativnom skupu posvećenom Davorinu Briševcu – Okcu, akademskom slikaru i dugogodišnjem scenografu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru koji je iznenada preminuo u četvrtak, 3. studenog 2022. godine.

„Druga perspektiva ona je profesionalna i kolegijalna, u okviru HNK Mostar, u kojem je Okac kao scenograf i jedan od utemeljitelja prisutan i djelatan od samog njegovog nastanka. No, Okac je bio mnogo više od scenografa. Bio je duša i duh našega kazališta, izvor nadahnuća, zadovoljstva, radosti“, kazao je, između ostaloga, Vukoja.

Davorin Briševac – Okac rođen je u Varešu 1957. godine odakle se s obitelji preselio u Bugojno gdje je završio srednju školu. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu i postao akademski slikar. U Bugojnu je radio kao dizajner, pedagog i scenograf velikog broja predstava tamošnjeg teatra FEDRA. U ratnim godinama preselio se u Mostar gdje se zaposlio kao scenograf u HNK Mostar. Scenografijom se bavio i na filmu, autor je niza nekoliko poštanskih marki i ilustracija za udžbenik, a izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi.

U srijedu, 9. studenoga 2022. godine u 11 sati u HNK Mostar održana je komemoracija na kojoj su mu rodbina, prijatelji, kolege i poznanici odali počast minutom šutnje, a zatim su se prisutnima, osim ravnatelja Vukoje, obratili i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, član glumačkog ansambla Miro Barnjak, profesor Antun Lučić te književnik Dragan Marijanović.

„Hvala ti što si izabrao Mostar za mjesto življenja. Svojim dolaskom i ostankom ovdje oplemenio si i nas i naš grad. Hvala ti što si bio s nama u HNK Mostar od početka i pomogao sačuvati i izgraditi ovu instituciju na ponos nama i svim odrednicama iz njenog naziva. Hvala ti za sve tvoje scenografije, za sva tvoja likovna rješenja, za sve ideje koji si ugradio u brojne predstave“, kazao je Dragan Komadina.

„Hvala ti što si ovaj grad činio i učinio tolerantnijim te otvorenijim za dijalog. Impulzivan, energičan, žustar, ali nikad isključiv u iznošenju svog mišljenja. Uvijek buntovan i uvijek svoj. Nedostajat će nam svima tvoj duh i tvoja duhovitost kojom si nam uvijek popravljao dan“, zaključio je Komadina.

Miro Barnjak pročitao je tekst koji je o Okcu napisala stalna vanjska suradnica HNK Mostar Gloria Lujanović, a prisutnima su se još obratili profesor Antun Lučić te književnik Dragan Marijanović sa svojim sjećanjima i refleksijama o Davorinu Briševcu – Okcu. Komemoraciju je vodila glumica Nikolina Marić, a za glazbeni dio bio je zadužen Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 06:48