StoryEditor

​U Hercegovini uskoro počinje proizvodnja električne energije iz vjetra

Piše D  /  16.02.2019., 10:02h

Kako pišu Nezavisne novine, u pitanju je elektroenergetski objekt instalirane snage 49,5 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje od 130 gigavat-sati električne energije.

Planirano je da se 15 vjetroturbina postavi na lokalitetu Grebak, koji se nalazi pet kilometara zapadno od centra grada s lijeve strane magistralnog puta Nevesinje - Mostar.

Koncesionar je dužan uplatiti u korist proračuna Republike Srpske jednokratnu koncesiju naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 650.000 KM, a koja se uplaćuje pri zaključenju ugovora o koncesiji.

"Visina koncesivne naknade za pravo korištenja koncesije iznosi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu (KWh) električne energije na službenom obračunskom mjestu primopredaje električne energije", navodi se u odluci Vlade objavljenoj u "Službenom glasniku RS" i koja je stupila na snagu.

Miralem Čampara, izvršni direktor poduzeća, kaže za Nezavisne novine kako sada slijede priprema i potpisivanje ugovora, što će biti učinjeno za otprilike mjesec dana, nakon čega će se krenuti u prikupljanje ostale dokumentacije i dozvola.

Dodaje kako će se paralelno raditi i na izradi elektro, strojarskih i građevinskih projekata.

"U suštini, najveći problem će biti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. To će trajati najmanje godinu dana, a bez toga se ne može dobiti građevinska dozvola. Projekt bi trebalo da bude od javnog interesa, te bi taj posao na osnovu toga išao nešto lakše. Gradnja bi trebalo da počne krajem iduće godine, a trajala bi godinu dana. Počet će se s radovima na pristupnim prometnicama, kako bismo spremni dočekali transport opreme", kaže Čampara i dodaje kako je financiranje projekta osigurao investitor iz Njemačke.

Ističe kako su lokalna zajednica i nadležne institucije izuzetno susretljivi, te da do sada nisu naišli ni na jednu prepreku koja se nije mogla riješiti u razumnim okvirima.

Inače, ovaj projekt bio bi od ogromnog značaja za lokalnu zajednicu, koja je jedna od najnerazvijenijih u Republici Srpskoj.

Procjene pokazuju kako će se u njihovu kasu po osnovu koncesije godišnje sliti između 600.000 i 700.000 KM, što je veliki novac ako se uzme u obzir da je godišnji proračun nešto preko osam milijuna maraka.

Potencijal vjetra u Nevesinju istražuje se već deset godina, a punim intenzitetom u posljednje dvije.

Korištena je najsuvremenija oprema koja prati rezultate vjetra, a koji je glavni energent za ovaj elektroenergetski objekt.

Bilo je potrebno sve do detalja istražiti kako bi se na bazi toga mogla upotrijebiti odgovarajuća oprema, koja će dati najbolji rezultat.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:57