StoryEditor
ljubomir kod trebinja

U Hercegovini ubrana bundeva rekorderka: "Nismo je smjeli pustiti na vagu od 50 kilograma, bila je dosta teža"

Piše desk  /  23.11.2022., 07:16h

U selu Ljubomir nadomak Trebinja obitelj Mumalo je uzgojila bundevu rekordne težine od oko 60 kilograma, što je njihova slobodna procjena, jer je nisu smjeli pustiti na vagu od 50 kilograma, zato što je bila dosta teža, pišu Nezavisne.

Mumale kažu da to za njih nije nimalo čudno, te da bi bundeva sigurno još rasla, ali su je morali ubrati jer su čistili zemlju, a i nisu je uzgajali zbog nekog rekorda.

Bundeva, kako dodaju, nije uzgajana nikakvim posebnim tretmanom, već je rasla na dobroj zemlji, nađubrenoj prirodnim stajnjakom, uz navodnjavanje, a osim nje su imali i još nekoliko manjih, od po dvadesetak kilograma i još sitnijih, tako da one od sedam-osam kilograma izgledaju patuljasto naspram ove.

Mumale na Ljubomiru uzgajaju i krumpir, mrkvu, cveklu i sve to prodaju na Gradskoj tržnici u Trebinju.

One najkrupnije korijene mrkve i cvekle, kao i krtole krumpira ne prodaju na pijaci, jer, kako kažu, nitko im ne bi vjerovao da su prirodno uzgojene, osim ljudi koji ih znaju.

Za svoju bundevu kažu da će je rasjeći i prodavati na komade, za čorbe, slane i slatke pite, ali je zdravo i njeno sjeme.

Dnevnik.ba

06. veljača 2023 22:29