StoryEditor
grad sunca

U Hercegovini niče moderan grad s 3.500 stanova, promet će biti ispod zemlje

Piše desk  /  01.10.2022., 19:56h

U Trebinju niče ultra moderan grad sa 3.500 stambenih jedinica koji je praćen svim sadržajima potrebim budućim stanovnicima.

Grad Trebinje je izgradnjom Grada Sunca sa brojnim sadržajima u funkciji turizma, sporta, kulture, ugostiteljstva, hotelijerstva doživio turistički procvat i došao na ljestvicu svjetske destinacije za život i obavljanje poslovnih aktivnosti, piše Trebinjelive.info.

Sljedeća faza je je izgradnja poslovno - stambenih kompleksa i I faza je 600 stanova sa 150 poslovnih jedinica. Radovi su ugovoreni, financirani i izgradnja je krenula.

Prvi stanovi i poslovni objekti bit će izgrađeni do lipnja naredne godine.

Kompleks se prostire na oko 30 hektara, a već je izvršena priprema građevinskog materijala.

Promet u gradu reguliran je po principu metroa, odnosno odvija se ispod zemlje, ispod stambenih objekata čuvajući hortikulturu, parkove, šetališta, jezera, trimstaze.

Projektovana je i gradska sredina u kojoj će se nalaziti odgojno - obrazovne ustanove (vrtić i škola), zdravstvene ustanove (Dom zdravlja i Dijagnostičko - klinički centar).

Grad je projektiran za nivo europskog i svjetskog standarda stanovanja gdje se cijene kreću od 2.000 do 6.000 eura po metru kvadratnom u ovisnosti od nivoa luksuzne opremljenosti.

Dnevnik.ba

28. studeni 2022 09:51