Article_Top_970x250

U Hercegovini provaljeno u obiteljske kuće prognanih Hrvata

Konjic

U Hercegovini provaljeno u obiteljske kuće prognanih Hrvata

velj 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na obiteljskim domovima prognanih Hrvata iz konjičkoga sela Trešnjevice, na sjeveru Hercegovine, pričinjena je materijalna šteta, a policija traga za počiniteljima, izvijestio je u ponedjeljak iz MUP Hercegovačko-neretvanske županije.

Nepoznati počinitelji provalili su u četiri kuće koja su obnovljene nakon rata, a prijavu policiji podnijeli su mještani u subotu. Policijska ophodnja je tijekom jučerašnjeg dana napravila očevid.  „Oštećena su ulazna vrata na svim objektima te su ispreturane stvari po kućama. Tek jedan vlasnik je došao na lice mjesta, a ostali se nisu pojavili", naveo je MUP HNŽ-a, prenosi Hina.

Za vrijeme rata najveći broj kuća je bio oštećen ili posve uništen te su obnovljene nakon rata. U ovome selu, isključivo nastanjenom Hrvatima, prije rata stalno je živjelo 105 Hrvata koji su prognani tijekom rata bošnjačke Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane.

Prema podacima hrvatske strane, u ratu su pripadnici Armije BiH u ovome selu u rujnu 1993. ubili 91-godišnjeg Blaža Kozarića, a većina hrvatskih civila je prije toga pobjegla iz sela. Danas u mjestu Trešnjevici kod Konjica živi tek jedan stariji čovjek.. Na sjeveru Hercegovine.

Dnevnik.ba