Article_Top_970x250

U Grudama za novorođeno dijete 500 KM, za prvu nekretninu simbolične cijene zemljišta

poticaji mladima

U Grudama za novorođeno dijete 500 KM, za prvu nekretninu simbolične cijene zemljišta

ožu 21, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva/Ilustracija

Kao i većina općina diljem Hercegovine i Općina Grude financijski pomaže majke i obitelji kod rođenja djeteta.

Jednokratna pomoć za svako novorođeno dijete u toj općini iznosi 500 konvertibilnih maraka rekao je za Hercegovina.info načelnik Ljubo Grizelj.

Tome treba pridodati i pomoć Županije Zapadnohercegovačke, koja daje 300 KM jednokratne pomoći zaposlenim majkama, a 500 KM nezaposlenim. S druge strane nezaposlene majke ostvaraju pravo i na mjesečnu potporu od 250 KM u trajanju od šest mjeseci.

Općina Grude sa 190 000 tisuća maraka na godišnjoj razini sufinancira i javni vrtić koji broji nešto manje od stotinu djece.

Od programa za obitelji i mlade u navedenoj općini valja istaknuti kako je učenicima osiguran besplatan prijevoz. Također, općina sufinancira program produženog boravka djece u školi do 5. razreda osnovne škole.

Studenti pak po kriteriju izvrsnosti dobivaju potporu od 1000 maraka. Dobitnici su oni studenti koji imaju prosjek ocjena iznad 4,5.

Što se tiče pomoći pri izgradnji prvih nekretnina, valja reći kako mladi na lokacijama koje najviše traže, kvadrat građevinskog zemljišta dobivaju po simboličnim cijenama. One se kreću od 6 do 8 maraka, s tim da su oslobođeni plaćanja svih komunalnih naknada.

Dnevnik.ba