StoryEditor
ZHŽ

U Grudama počela izgradnja poligona za obuku vatrogasaca i drugih timova za zaštitu i spašavanje

Piše fena  /  04.08.2022., 17:26h

U Gospodarskoj zoni "Pogana Vlaka-Poljanice" u Grudama u četvrtak su započeli radovi na izgradnji poligona za obuku vatrogasaca i drugih timova za zaštitu i spašavanje, objavili su iz Uprave civilne zaštite ŽZH.

Radove izvodi poduzeće Pušina d.o.o. Grude, a ukupna vrijednost ugovora je 131.661,67 maraka bez PDV-a. Rok za završetak radova je siječanj 2023. godine.

Aktivnost izgradnje i opremanja poligona je dio projekta ‘Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica‘, koji financira Europska unija kroz prekogranični program Bosna i Hercegovina – Crna Gora (IPA II).

Iz Uprave civilne zaštite ŽZH kažu kako se katastrofe uglavnom ne događaju jednoj zemlji, već pogađaju cijelu regiju, bez obzira na državne granice te naglašavaju kako je, osim jačanja kapaciteta i zakonodavstva na lokalnoj i nacionalnoj razini, potrebno uspostaviti regionalnu i međunarodnu suradnju u cilju prevencije, smanjenja i ublažavanja posljedica prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih čovjekom.

Europska unija je prepoznala i podržala ovaj projekt jer on ima za cilj naprijed navedeno: provedbu kombinacije međusobno komplementarnih aktivnosti (uključujući umrežavanje, obuke, razmjenu iskustava, nabavu opreme za vatrogasne timove i ostale timove za zaštitu i spašavanje, nabavu opreme i kamera za rano otkrivanje požara, kampanje podizanja javne svijesti itd.), namijenjenih jačanju kapaciteta različitih dionika uključenih u sustav upravljanja rizicima u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Općini Herceg Novi, kako bi se značajno unaprijedila prevencija rizika i ukupno upravljanje posljedicama klimatskih promjena i katastrofa izazvanih čovjekom u ovom prekograničnom području, dodaju iz spomenute uprave.

Uz to, navode kako je ukupna vrijednost projekta preko 586.000 EUR, od čega je Europska unija osigurala preko 84 posto bespovratnih sredstava, a da su preostali iznos sufinanciraju projektni partneri, Razvojna agencija županije Zapadnohercegovačke – HERAG kao vodeći partner (BiH), Uprava civilne zaštite ŽZH (BiH) i Općina Herceg Novi (Crna Gora).

Provedba je započela u ožujku ove godine i trajati će 24 mjeseca.

Dnevnik.ba

26. rujan 2022 18:20