StoryEditor
ZHŽ

U Grudama izgrađena najveća solarna elektrana u BiH

Piše desk  /  01.09.2023., 12:54h

Predstavnici norveške kompanije za obnovljive izvore energije Greenstat i kompanije GP Toming iz Gruda obilježili su ove sedmice početak faze ispitivanja solarne elektrane Petnjik na području Gruda koja je prva Greenstatova solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.

Cijeli solarni park je sada instaliran, uključujući solarne panele, invertere i električnu opremu i priključak na trafostanicu i mrežu. Period izgradnje je protekao prema planu zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu GP Tominga u izgradnji velikih solarnih elektrana.

Sada će uslijediti testni period prije konačnog odobrenja Elektroprenosa, što će biti postignuto kada se dokumentira da objekat isporučuje struju prema specifikaciji. Električna energija proizvedena tokom testnog perioda dat će kompaniji prve prihode u rujnu.

Solarna PV elektrana Petnjik, sa instaliranom snagom od 45 MWp i procijenjenom proizvodnjom od 64 GWh, najveća je solarna elektrana do sada izgrađena u Bosni i Hercegovini. Projekt je rezultat suradnje između GP Toming iz Bosne i Hercegovine i Greenstata iz Norveške.

- Ovaj značajni projekat će konkretno doprinijeti povećanju udjela obnovljive energije u opskrbu energijom u jugoistočnoj Europi i predstavlja značajan korak ka zelenijoj i klimatski prihvatljivijoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu - navode iz norveškog Greenstata.

Ceremonija u Grudama je imala dodatnu svečanu notu jer su joj prisustvovali predstavnici ambasada Bosne i Hercegovine i Norveške.

Predstavnici Greenstata su tokom posjete Bosni i Hercegovini zajedno s predstavnicima Norveško-BiH gospodarske komore (NBHK) održali i sastanak u Konjicu s predstavnicima lokalne zajednice.

Sastanak je organizirala Ambasada Bosne i Hercegovine u Norveškoj, kako bi se sagledavale mogućnosti da Greenstat zajedno s lokalnom poslovnom zajednicom i općinom pomogne razvoj energetskih projekata u općini Konjic.

Predsjedavajući Norveško-bosanskohercegovačke privredne komore Ahmed Lindov u izjavi za Fenu izrazio je zadovoljstvo da postoji interes Greenstata i bosanskohercegovačke poslovne zajednice da se sagledaju mogućnosti u dalje ulaganje u zelenu energije u Bosni i Hercegovini.

- Siguran sam da Greenstat, kao norveška kompanija, ima veliko znanje i stručnost koja može odigrati odlučujuću ulogu u tranziciji Bosne i Hercegovine u društvo koje je prihvatljivije za okoliš - zaključio je Lindov.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 17:00