StoryEditor

U grčkim zatvorima više od pola zatvorenika su stranci, tu su nacisti, narkodileri, ubojice, lijevi teroristi...

Piše desk  /  14.08.2023., 10:37h

Boyse u zatvorima čekaju narkodileri i politički ekstremisti, piše u ponedjeljak Jutarnji list, navodeći da je u grčkim zatvorima jako malo osuđenih zbog navijačkog nasilja.

U grčkim zatvorima trećina je zatvorenika zbog dilanja droge, dio zatvorenika u njima je na odsluženju kazne zbog lijevog terorizma, a naći će se tu i određen broj navijača, nacista i veliki broj stranaca, imigranata, osuđenih na život zločina, ispričao je neslužbeno jedan od odvjetnika hrvatskih navijača ispred Gradske sudnice za Jutarnji list, govoreći o mogućnosti da će Bad Blue Boysi, koji su prije tjedan dana sudjelovali u incidentu u atenskoj Novoj Filadelfiji, u srijedu završiti u nekima od najstrože čuvanih grčkih kaznionica.

Grčki su zatvori jedni od najnapučenijih u Europi, s populacijom koju čini 60 posto stranaca, u kojima se bilježi i velik broj nasilnih incidenata, pobuna i štrajkova, zatvori neupitno loših standarda za zatvorenike, u kojima vladaju "prenatrpani, opasni i loši uvjeti", kako su ih opisali europski istražitelji u svojem izvješću.

Najvjerojatnije će 98 hrvatskih navijača grčki sud u srijedu podijeliti u desetak skupina i rasporediti ih u osam ili devet grčkih zatvora diljem zemlje. Athanasios Kaimenakis, odvjetnik oko 90 hrvatski navijača, neki je dan upozorio da bi sigurnost Boysa zbog odmazde zatvorenika drugih huliganskih skupina u zatvoru mogla biti ugrožena.

Jutarnji list kontaktirao je grčke stručnjake upućene u kriminalistiku kako bismo doznali kakvo je stvarno stanje u ukupno 34 grčka zatvora. Tri najveća zatvora Nikolaos, lokalni novinar crne kronike, koji je zamolio da mu ne objavljujemo puno ime, rekao je da su u grčkoj tri zatvora najveća, najstrože čuvana i s najokorjelijim kriminalcima: atenski Korydallos te Domokos i Malandrinos, oba u središnjoj Grčkoj.

Navijače će, prema njegovu mišljenju, vjerojatno rasporediti po različitim zatvorima diljem Grčke. Na pitanje koliko su Dinamovi navijači u opasnosti od pripadnika suprotstavljenih navijačkih skupina u zatvoru, poput fanova AEK ili Olympiakosa, inače bratskog kluba Crvene zvezde, novinar odgovara da će to možda biti najmanji problem za navijače.

No, zato je puno političkih neistomišljenika. Grčki su mediji u javnosti stvorili sliku o Boysima kao zagriženim neonacistima. Većina je političkih radikala u grčkim zatvorima ipak lijevo orijentirana.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 19:17