StoryEditor
dostojanstven pokop

U Gospiću pokopani ostaci 253 žrtve iz Drugog svjetskog rata

Piše fena  /  03.04.2024., 20:40h

Posmrtni ostaci 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja pokopani su u srijedu u zajedničku grobnicu na groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću, a ministar hrvatskih branitelja RH Tomo Medved poručio je kako svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstven pokop.

"Svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstven pokop, a ovim današnjim činom odajemo počast za 253 žrtve komunističkog režima, čiji će posmrtni ostaci napokon počivati u miru. Ispraćajući ih na njihovo posljednje počivalište, ujedno pružamo utjehu njihovim obiteljima i potomcima, koji su desetljećima tragali za posmrtnim ostacima svojih bližnjih, a da nisu bili ni svjesni koliko su im blizu“, rekao je Medved. 

Antropološkom obradom utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima 249 muških i četiri ženske osobe u dobi od 20 do 50 godina. Kod gotovo polovice žrtava utvrđene su strijelne ili traumatske ozljede lubanje te prijelomi kostiju, što ukazuje na nasilnu smrt. Žrtve su ubijene u razdoblju od travnja do kasne jeseni 1945. godine.

Medved je ustvrdio da su "žrtve zvjerski mučene i ubijene samo zato što su bili Hrvati i katolici, a nad njihovim posmrtnim ostacima u srcu Gospića asfaltirana je cesta te su sagrađeni objekti".

Ostalo je još mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima koje ni do danas nisu pronađene. I ovaj današnji ispraćaj pokazatelj je našeg primjerenog odnosa i dužnog poštovanja prema žrtvama, dodao je Medved, prenosi Hina. 

Posmrtni ostaci pokopani su u zajedničku grobnicu na groblju sv. Marije Magdalene, koju je Gospić izgradio za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja s tog područja. Na istom su mjestu prije tri godine pokopani ostaci 102 žrtve ranije ekshumirane na širem području Gospića.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u proteklih je osam godina ekshumiralo posmrtne ostatke 2064 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Hrvatske, a traga se i za 1797 nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Kada je riječ o hrvatskim braniteljima i civilima, od 2016. pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica u kojima su identificirane 263 osobe.

"Još mnoge obitelji ne znaju sudbinu svojih najmilijih. Njima poručujem da nećemo stati dok ne pronađemo sve naše žrtve i nestale“, rekao je Medved i pozvao sve koji imaju saznanja o sudbini nestalih u Domovinskom ratu da ih podjele s nadležnim institucijama.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:32