StoryEditor

U Genovi poginule dvije obitelji s djecom, par koji se uskoro trebao vjenčati...

Piše D  /  16.08.2018., 01:08h

U Genovi je proglašena dvodnevna žalost, prenosi Index.hr.

Spasioci su jučer izjavili da nemaju mnogo nade da će u ruševinama vijadukta pronaći preživjele, a kazali su da pronalaze samo mrtva tijela.

Od početka je bilo jasno da će biti na deseci poginulih, no još se uvijek ne zna konačan broj. Posljednji podaci govore o 42 izgubljena života. 

Identificirane su nove žrtve tragedije. Talijanski mediji objavili su njihova imena.

Poginuli radnici koji su radili točno ispod vijadukta

Osim 31-godišnjeg Mirka Vicinija, među poginulima je i njegov 57-godišnji kolega Bruno Casagrande. Obojica su radili za lokalnu tvrtku koja se bavila otpadom, a centar za prikupljanje otpada nalazio se upravo ispod vijadukta. Nesretne radnike zatrpali su velike gromade asfalta. Da tragedija bude još veća, obojica radnika radili su tek mjesec dana. Zaposleni su 2. srpnja kao sezonski radnici na tri mjeseca.

U urušavanju vijadukta poginuo je i Alessandro Campora, 46-godišnji radnik koji je rado za tvrtku koja se bavila javnim radovima. 

"Dio naših srca ostao je u ruševinama genovskog mosta", napisali su roditelji 24-godišnje djevojke koja je izgubila život u Genovi

Među poginulima su i 24-godišnja djevojka Stella Boccia iz Monte San Savina u pokrajini Arezzo i njen dečko, 27-godišnji Carlos Jesus Erazo Truillo, porijeklom iz Dominikanske republike koji je radio kao konobar. Par se vraćao s odmora. 

"Dio naših srca ostao je u ruševinama genovskog mosta", napisali su djevojčini roditelji na Facebook stranici restorana čiji su vlasnici, a kojeg su zatvorili nakon što su primili vijest da je smrskanom automobilu pronađeno tijelo njihove kćeri.

Poginula četiri prijatelja koja su krenula za Španjolsku

Još je jedan par poginuo u tragičnoj nesreći. Kada se vijadukt srušio, bili su zajedno u automobilu. Marta Danisi bila je 29-godišnja medicinska sestra koja je radila u bolnici u Alessandriji, a njen 32-godišnji dečko je radio kao anesteziolog u bolnici u Pisi. Trebali su se vjenčati sljedeće godine.

Živote su ispod genovskog vijadukta ostavila i četiri prijatelja koji su krenuli za Španjolsku. Planirali su ići avionom, a onda su se predomislili. Na Facebooku je ostavljeno mnogo poruka sjećanja na Mattea Bentornatija, Giovannija Battilora, Gerarda Esposita and Antonija Stanzionea. Imali su tek nešto preko dvadeset godina. Pod njima se srušila cesta i nije bilo spasa. Talijanski mediji pišu da je netko od mladića baš u trenucima nesreće, oko 11 sati, razgovarao sa svojim roditeljima. Rekao im je da ulaze u Genou. 

Među žrtvama i igrač amaterskog nogometnog kluba, otac malog djeteta

Među žrtvama je Andrea Cerulli, 48-godišnji amaterski igrač genovskog kluba Portuali Voltri, otac malenog djeteta. Na web stranicama kluba objavljena je poruka za njega: Genovski klub Portuali Voltri tuguje s Andreinom obitelji. Bio je naš kolega, naš prijatelj, žrtva tragedija na Mostu Morandi. Ciao Andrea", napisali su. Andrea je poginuo dok je putovao prema terminalu gdje je trebao odraditi svoju smjenu.

U tragediji je poginuo i 35-godišnji Luigi Matti Altadonna. Prvo je proglašen nestalim, no njegovo je tijelo nađeno u ruševinama vijadukta. Luigi je oženjen i otac je četvero djece. Išao je na posao sa svojim kolegom, 29-godišnjim Gianlucom Ardinijem koji je nedavno postao otac. On se uspio spasiti.

Poginuo i 64-godišnji chef

34-godišnja Elisa Bozzo putovala je u svom crnom Opelu. Također je među poginulima. 

Među poginulima je i 64-godišnji chef Juan Carlos Pastenes. Izvorno je iz Čilea, a u Italiji je živio preko trideset godina. Njegova supruga Nora Rivera također je poginula. Još je jedan poginuli čileanskog podrijetla - 60-godišnji Juan Figueroa. 

Smrtno je nastradalo i četvero mladih iz Francuske. Oni su iz Montpelliera krenuli za Sardiniju. Poginuli su 20-godišnji Nathan Gusman, 22-godišnja Melissa Artus, 20-godišnja Axelle Nemati Alizè Plaze i 22-godišnji William Pouzadoux.

Među poginulima su dvojica mladića albanskog porijekla. Riječ je o 22-godišnjem Mariusu Djerriju i njegovom kolegi Edyju Bokrini. Putovali su u kombiju na dogovoreni posao.

43-godišnji vozač kamiona Gennaro Sarnatro vraćao se kući. Otac je dvoje djece. Prevozio je voće i povrće, a vraćao se iz Francuske. 

Tragično preminule dvije čitave obitelji

U urušavanju vijadukta, kao što smo već pisali, tragično je preminula čitava obitelj. Stradali su 44-godišnji informatičar Roberto Robbiano, njegova 41-godišnja supruga Ersilia i njihov 9-godišnji sin Samuel. Bili su na putu na godišnji odmor. Kako prenose talijanski mediji, kada su pronašli njihova tijela, spasioci su čuli kako u blizini zvoni mobitel. Na ekranu je pisalo "Mama". Majka Ersilie pokušavala je dobiti svoju kćer na telefon kako bi potvrdila da je sve u redu.

Poginula je i četveročlana obitelj. Krenuli su na godišnji odmor.  Živote su izgubili 49-godišnji Andrea Vittone, njegova supruga 48-godišnja Claudia Possetti i njena djeca Manuele and Camilla Bellasio, stari 16 i 12 godina. Andrea i Claudija oženili su se krajem srpnja. i radili su zajedno u tvrtki koja se bavi preradom plastike. Manuele je bio mlada nada biciklizma, a od njega su se emotivno oprostili iz biciklističke ekipe čiji je bio član.

Život izgubio i bivši motociklistički prvak

Među žrtvama je Giorgio Donaggio. Njegovo je tijelo pronađeno u srijedu u unutrašnjosti Volva kojim je putovao prema Santa Margheriti Ligure. Bio je bivši talijanski motociklistički prvak. Kasnije se bavio brodovima. 

58-godišnji Vicenzo Licata također je među žrtvama urušavanja vijadukta.

U nesreći je poginuo i 50-godišnji Alessandro Robotti , a njegova 43-godišnja supruga Giovanna Bottaro je još uvijek službeno nestala. 

Angela Zerilli (58) bila je službenica u regiji Lombardija i također je među žrtvama.

Poginuo je i rumunjski vozač  Marian Rosca. S njim je bio i njegov kolega Anatolii Malai, no zasad se ne zna sa sigurnošću je li i on među poginulima. 

41-godišnji Francesto Bello pronađen je mrtav u Audiju A3. I on je krenuo na odmor.

U urušavanju vijadukta poginulo 42 ljudi, među njima i djeca

Podsjetimo, vijadukt se urušio u utorak tijekom nevremena i uslijed velikih kiša. Tridesetak automobila i tri kamiona pali su s visine od 45 metara. Prema posljednjim podacima, poginulo je 42 ljudi.

Gotovo 240 vatrogasaca cijelu noć i dan je, uz pomoć pasa tragača, pretraživalo ruševine ne bi li pronašli preživjele. 

"U ovom trenutku znamo za 42 poginulih, uključujući troje maloljetnika", rekao je tužitelj Francesco Cozzi za RAI, dodajući da su to privremeni podaci.

Obitelji poginulih i vlasti za katastrofu krive privatnu kompaniju Autostrade per l‘Italia koja održava većinu talijanskih autocesta. Autostrade per l‘Italia pak tvrdi da je vijadukt Morandi, sagrađen 1960-ih, bio pod stalnim nadzorom i da su upravo u tijeku bili radovi na jačanju njegovih temelja. Koncesionara je danas prozvao i talijanski ministar prometa rekavši da su koncesiju ubirali a da nisu učinili ništa na održavanju mosta. Talijanski ministar prometa također je optužio koncesionara rekavši da su ubirali novac od cestarina, a da nisu dovoljno učinili za održavanje vijadukta.

Ipak,još uvijek nije poznato što je točno uzrokovalo urušavanje, no zna se da je više stručnjaka upozoravalo godinama na probleme s vijaduktom. Tužiteljstvo je pokrenulo istragu.

Talijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je da će se pregledati svi mosti i vijadukti u Italiji, a proglasio je i jednogodišnje izvanredno stanje u regiji Ligurija.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:26