StoryEditor

U Francuskoj se održavaju regionalni izbori

Piše D  /  20.06.2021., 12:06h

Gotovo 46 milijuna ljudi ima pravo glasa na izborima u Francuskoj. Birališta su se prvo otvorila na francuskom prekomorskom teritoriju La Reunionu, a zadnja će se zatvoriti na Martiniqueu i Guadeloupeu, piše Hina.

Sve će oči tijekom glasanja biti uprte u desno orijentirane stranke budući da će ovi izbori biti i test popularnosti čelnice desnice Marin Le Pen i njenog umjerenijeg imidža. Ankete predviđaju da bi Nacionalno okupljanje, stranka Marine Le Pen, moglo osvojiti oko četvrtinu glasova, a možda i pobijediti u jednoj ili nekoliko regija u drugom krugu izbora, koji bi se trebao održati 27. lipnja.

Na posljednjih izborima u prosincu 2015. godine, krajnje desna stranka vodila je po broju osvojenih regija u prvom krugu, ali na kraju nije uspjela pobijediti ni u jednoj. Prema zadnjim anketama, Nacionalno okupljanje moglo bi biti u vodstvu u pet od 13 kopnenih regija.

Promatrači također predviđaju tijesnu utrku između stranke Le Pen i LREM-a predsjednika Macrona. Ankete pokazuju da bi odaziv na izborima koji su odgođeni s ožujka na lipanj zbog pandemije mogao biti slab te da bi svoj glas moglo dati oko 40 posto birača, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 03:39