StoryEditor

U Federaciji BiH poskupjela cjepiva protiv gripe

Piše D  /  30.11.2020., 09:11h

Nabava cjepiva protiv sezonske gripe je u nadležnosti županija, a nabavljaju se u skladu s potrebama i mogućnostima. Nabavljač je ove godine, kao i prethodnih, kompanija Pharma Maac, piše Klix.ba.

Iz ove kompanije su kazali da im je stigao prvi kontingent koji su podijelili zdravstvenim ustanovama i u nekoliko ljekarni, a da bi sljedeća isporuka trebala stići u sljedećem tjednu. Inače, sugerira se da je najbolje vrijeme za cijepljenje protiv gripe upravo studeni.

Službeno još uvijek nisu odgovorili na pitanje o cijeni i točnoj količini cjepiva koje je stigle, no iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo su kazali da imaju nekoliko cjepiva i da je njihova cijena 24,20 KM. Prošle godine cjepiva su koštala 22 KM.

Zavod zdravstvenog osiguranja Županije Sarajevo je nabavio 9.400 cjepiva protiv sezonske gripe, a zbog potražnje na tržištu došlo je do poskupljenja u odnosu na prošlu godinu za otprilike 25 posto, rekli su iz Zavoda.

Svake godine županijski zavodi za javno zdravstvo nabavljaju između 30.000 i 40.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe, a ove godine je zbog epidemiološke situacije i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH naručio dodatne doze za cijepljenje zdravstvenih radnika.

Cjepivo koje će biti dostupno stanovništvu Federacije BiH je VaxigripTetra, proizvođača Sanofi Pasteur, Francuska.

U Republici Srpskoj je nabavljeno 20.000 besplatnih doza i 5.000 za komercijalnu uporabu, a cijena im je 26 KM.U Brčko distriktu je cijena cjepiva 25 KM i već sedam dana je moguće cijepiti se.

Prioritet u cijepljenju su svakako rizične skupine, odnosno osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici i to su skupine stanovništva koje imaju pravo na besplatno cjepivo.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:19