StoryEditor

U FBiH mladi sve više konzumiraju duhanske proizvode

Piše D  /  27.11.2020., 11:11h

To pokazuju rezultati najnovijeg globalnog istraživanja pušenja kod školske djece (GYTS FBiH) koje je proveo Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, prenosi Fena.

- Kao ilustracija ovih zabrinjavajućih trendova može poslužiti podatak da je broj trenutnih konzumenata duhanskih proizvoda u 2019. godini skočio na 24,4 posto u odnosu na 17,7 posto u 2013. godini. Umjesto smanjivanja, u istom periodu je porastao i procent konzumenata cigareta među školskom djecom koji sada iznosi 13,8 posto. Također, istraživanje je pokazalo visok nivo izloženosti djece pasivnom pušenju - 55 posto djece redovno udišu duhanski dim na zatvorenim javnim mjestima - navodi se u priopćenju.

Ovaj trend dodatno je pogoršan brzom ekspanzijom korištenja nargile među mladima, čiji procent sada iznosi 16,1 posto.

Navedeni pokazatelji svrstavaju Federaciju BiH na neslavnu poziciju regionalnog rekordera u konzumaciji duhanskih proizvoda kod školske djece, i to u odnosu na Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju.

Popularnost i povećana konzumacija nargila ne samo da dovodi do pojave kroničnih zdravstvenih tegoba, nego i doprinosi širenju zaraznih bolesti, što je otežavajući faktor u vrijeme pandemije COVID-19.

Ovo istraživanje je predstavila koordinatorica za kontrolu duhana FBIH dr Aida Ramič-Čatak u okviru regionalnog dijaloga koji je organiziralo Udruženje PROI (BiH) u partnerstvu sa organizacijama Propulsion (Srbija) i Preporod (Crna Gora).

Sudionici su posebno naglasili neophodnost proaktivnijeg djelovanja škola na planu borbe protiv pušenja među mladim.

- Škole trebaju preuzeti odlučniju odgovornost u nominiranju pušenja kao neprihvatljivog oblika ponašanja koji indirektno utječe na mnoge druge negativne pojave u društvu. U suradnji s nevladinim sektorom i stručnjacima u oblasti javnog zdravstva škole trebaju stalno raditi na provođenju preventivnih programa. Ministarstva nadležna za obrazovanje trebaju preuzeti aktivnu ulogu u kreiranju politika kojima se zagovara nulta stopa pušenja među djecom i mladima - izjavila je Naida Hota-Muminović, direktorica Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Organizatori su naglasili da će ovaj dijalog biti tek prvi u seriji događaja organiziranih u cilju jačanja napora da se kreiraju sveobuhvatne javne politike u oblasti kontrole duhana u BiH i regiji Balkana.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 19:52