StoryEditor

U Europskom parlamentu predstavljanje nematerijalne i materijalne baštine RH i BiH

Piše fena  /  09.01.2024., 12:36h

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a Željana Zovko ovoga će tjedna u Europskom parlamentu predstaviti nematerijalnu i materijalnu baštinu RH i BiH.

Kako je najavljeno, događaj će se odviti u srijedu, 10. siječnja, u tri dijela.

Predstavljanje će početi u 17.15 sati predavanjem pročelnika splitskog Konzervatorskog odjela Radoslava Bužančića i talijanskog brigadnog generala Giuseppea Morabita o povijesnom značaju i strateškoj važnosti baštine pod zaštitom UNESCO-a u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini uoči 20. obljetnice otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

Uoči plenarnog usvajanja parlamentarnog izvješća o europskoj povijesnoj svijesti u koje su uključeni amandmani zastupnice Zovko koji pozivaju na objektivno, činjenično i istinito prisjećanje na zločine, zlodjela i žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Europi tijekom 20. stoljeća, u srijedu će u 18.30 sati biti održano svečano otvorenje umjetničke izložbe Lidije Topić Bouwen, najavio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Izložba će osobito prikazati opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini i najvažnije povijesne epizode Hrvata kroz stoljeća, s naglaskom na djelo o hercegovačkom franjevcu i prosvjetitelju fra Didaku Buntiću koji je za vrijeme Prvog svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat i smještaj za oko 17.000 hercegovačke djece te djelu koje prikazuje 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu od strane jugoslavenskog komunističkog režima.

Izložbu će Zovko otvoriti zajedno sa suprugom i sinom pok. Lidije Topić Bouwen u spomen na njezino umjetničko djelovanje, bogat diplomatski put i sve što je učinila za dobrobit Bosne i Hercegovine. U suradnji s renomiranim hercegovačkim vinarima, Zovko će tijekom svečanog otvorenja predstaviti i nagrađivana vina iz BiH.

Iz spomenutog ureda također podsjećaju da Zovko u svom parlamentarnom radu aktivno promiče hrvatsku i europsku kulturnu i povijesnu baštinu, a također se snažno zalaže za njegovanje kulture sjećanja i rasvjetljavanje zločina totalitarnih i autoritarnih režima, posebno na zapadnom Balkanu.

Članica je skupine zastupnika za njegovanje kulture sjećanja parlamenta, a u ožujku je u Europskom parlamentu organizirala konferenciju „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“, s ciljem očuvanja lika blaženog Stepinca i promicanja istinu o njegovom životu kao žrtvi totalitarnog režima.

Također, Zovko je u siječnju prošle godine organizirala predstavljanje knjige “Staze pravednika – priče o herojstvu, humanosti i nadi“ u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:46