StoryEditor
bruxelles

U Europskom parlamentu organizirana konferencija o federalizmu, sudjelovali predstavnici HNS-a BiH

Piše desk  /  30.11.2022., 07:59h

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a Željana Zovko jučer je u Europskom parlamentu organizirala konferenciju “Moderni federalizam – europska formula za stabilnost i dijeljenje vlasti”.

Sudionici su raspravljali o različitim federalističkim strukturama u europskim zemljama, poput Belgije, Italije i Bosne i Hercegovine, te su razmijenili mišljenja o naučenim lekcijama, priopćeno je iz ureda Željane Zovko.

Osim zastupnice Zovko, uvodni govor održao je i predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a David McAllister, a potom su uslijedila izlaganja zastupnika belgijskog Saveznog zastupničkog doma Woutera Bekea i zastupnika Europskog parlamenta koji predstavlja Južni Tirol Herberta Dorfmanna.

Panel je nastavljen izlaganjima zastupnika HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariše Čolaka, predsjednika Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenka Ćosića, zamjenika ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipa Brkića te izaslanika predsjednika Vlade RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Ivana Pepića sa Sveučilišta u Ženevi.

Događaj je moderirao Milan Sitarski, viši član Instituta za društvena i politička istraživanja (IDPI) u Mostaru.

U priopćenju se navodi da je konferencija organizirana kao doprinos raspravi o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Na događaju su također sudjelovali i predsjednica HKDU Ivanka Barić, predsjednik HDU Miro Grabovac Titan, predsjednik HSP BiH Nikola Raguž, predsjednik HKDU – Hrast Pero Barbarić, predsjednik HSP dr. sc. Ante Starčević Milijan Nakić i glavni tajnik HNS-a BiH Josip Merdžo, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:47