StoryEditor
sibirska zima

U dijelovima Sibira izmjereno minus 50 stupnjeva Celzijevih

Piše fena  /  04.12.2023., 16:12h

Temperature u dijelovima Sibira pale su na minus 50 stupnjevi Celzijevih, dok su mećave prekrile Moskvu u rekordnim snježnim padavinama i poremetile letove zbog zimskog nevremena koje je zahvatilo Rusiju.

U Republici Saha, koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Sibira i gdje se nalazi Jakutsk, jedan od najhladnijih gradova na svijetu, temperature su pale ispod minus 50 stupnjeva Celzijevih, priopćile su meteorološke stanice u regiji.

Nenormalno rano zahlađenje u Sahi oborilo je temperature na čak niže od minus 50 C u nekoliko njenih oblasti.

Skoro kompletna Saha se nalazi u zoni tundri. U prijestolnici regije, Jakutsku, koja se nalazi oko 5.000 kilometara istočno od Moskve, temperatura je bila oko minus 44 do minus 48 stupnjeva Celzijusa.

Temperature od minus 50 stupnjeva Celzijevih postale su manje uobičajene posljednjih godina zbog klimatskih promjena, a tundra pokazuje sve veće znake odmrzavanja.

U ruskoj prijestolnici, neke od najvećih snježnih padavina ikad viđenih izazvale su kašnjenja na nekim aerodromima u ponedjeljak, a piste su prekrivene gustim snijegom.

Najmanje 54 leta su odgođena, a još pet je otkazano na tri najveća aerodroma u glavnom gradu, javila je novinska agencija RIA.

Predviđeno je da će temperature u Moskvi pasti na oko minus 18 C tijekom ovog tjedna, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 17:35