StoryEditor
reakcija

U DF-U BIJESNI NA RADONČIĆA I KONAKOVIĆA Konstitutivnost naroda je odbačena posljednjom Rezolucijom Parlamenta EU o BiH

Piše Fena  /  17.09.2021., 22:29h
Državni zastupnik i član Međuresorne radne grupe Parlamenta BiH za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH Dženan Đonlagić reagirao je danas na tvrdnje Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS -a, koji je rekao da su navodno "domaći politički čimbenici, posebno u Sarajevu , sve su uvjereniji da je došlo vrijeme za promjenu Izbornog zakona koji će omogućiti legitimnu zastupljenost svih konstitutivnih naroda. "

- Do sada su samo gospodin Radončić i gospodin Konaković, koji nemaju nikakav politički kapacitet u državnom parlamentu, pokazali spremnost za usvajanje HNS -ovih anticivilizacijskih prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH - napominje Đonlagić, uvjeren da je koncept građansko društvo i poštivanje jednake vrijednosti glasova svakog građanina da porazi one koji se zalažu za učvršćivanje etničkog uređenja države.

Istodobno, navodi kako sve probosanske i građanske stranke nisu spremne prihvatiti HNS-ove, kako tvrdi Đonlagić, anticivilizacijske prijedloge, te da sve one imaju svoje prijedloge, "one koji eliminiraju svaku diskriminaciju na temelju etničke pripadnosti" i "mjesto stanovanja. "

- Dakle, Ljubićev optimizam u pogledu prihvaćanja etničke podjele BiH kroz formiranje etničkih izbornih jedinica i kroz tzv. legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ne temelji se ni na čemu osim u nadama Ljubića i HNS -a da će ključni politički čimbenici na probosanskoj sceni prihvatiti izdaju države kao rješenje - navodi Đonlagić.

Ujedno podsjeća Ljubića i HNS da je načelo tzv legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, kao i sama konstitutivnost odbačena posljednjom Rezolucijom Parlamenta EU o BiH, te isključena iz Deklaracije sa summita NATO -a.

Đonlagić smatra da je to posljedica činjenice da je Europski sud za ljudska prava u nekoliko presuda utvrdio da je došlo vrijeme za odbacivanje ovog etničkog koncepta, te da je sve to navedeno u stavu njemačke Vlade koja je pozvala sve aktere u BiH ne poduzimaju korake koji bi mogli dovesti do još većih etničkih podjela u izbornom sustavu BiH.

- Jasno je da te etničke podjele Ljubić i tzv HNS, uz potporu službenog Zagreba, to želi, no stvarnost međunarodnih presuda potpuno je drugačija. Stoga HNS nema nikakvih argumenata koji im mogu biti korisni i koji im mogu pomoći u stvaranju rješenja koja mogu dovesti do raspada BiH - kaže Đonlagić, priopćeno je iz DF -a. 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 02:26