StoryEditor
‘upali‘ u it sustav

U cyber napadu na RTV Herceg-Bosne uništeno 100.000 datoteka

Piše desk  /  03.09.2022., 19:42h

Radiotelevizija Herceg-Bosne u četvrtak i petak bila je žrtva cyber napada. Kako su naveli iz ove medijske kuće, za sada nepoznati počinitelji "upali" su u njihov IT sustav, nakon čega su zloćudnim softverom pokušali uništiti sve materijale koji su spremljeni na njihovim serverima. Srećom, brzom reakcijom njihovih zaposlenika, počinitelji su u tome samo dijelom uspjeli.

- Nakon, napravljene analize i pregleda servera utvrđeno je kako su napadači uništili više od 100.000 raznih datoteka. Riječ je o materijalima koji se svakodnevno koriste u proizvodnji našeg programa, ali i materijalima koji predstavljaju neprocjenjivo nematerijalno blago, materijali koji svjedoče život naših ljudi na ovim prostorima.

Pričinjena šteta je neprocjenjiva

Pričinjena šteta je neprocjenjiva i jednostavno se ne može izraziti novcem. Uništen je dio ogromnog truda i rada naših djelatnika u proteklih nekoliko godina.

Također, zbog napada koji je trajao dva dana naša web stranica bila je privremeno nedostupna, a velikim naporima i zalaganjima naših djelatnika tv i radio programi su emitirani sukladno predviđenoj programskoj shemi.

Ako je cilj napada bio prekinuti ili zaustaviti program jedine javne RTV kuće na Hrvatskom jeziku, on nije uspio. Neće ni u buduće.

RTV Herceg Bosne i dalje će svojim gledateljima, slušateljima i čitateljima donositi objektivne i pravovremene informacije i u tome nas niko neće zaustaviti. Ovaj napad učinit će nas još jačim. Našim gledateljima, slušateljima i čitateljima zahvaljujemo na pruženoj podršci.

RTV Herceg-Bosne u subotu je zbog cyber napada podnijela prijavu protiv N.N. osobe MUP-u HNŽ te Krim odjelu PU Mostar, a u ponedjeljak i Federalnoj upravi policije - naveli su u priopćenju.

Dnevnik.ba

10. lipanj 2024 18:37